NOVI TREND U TURIZMU ZBOG KLIMATSKIH PROMENA: Srbi umesto na more sve ćešće letuju na mestima gde hrle i Rusi i Amerikanci
Foto: RINA, Shutterstock

Gde se odmaramo ovog leta

NOVI TREND U TURIZMU ZBOG KLIMATSKIH PROMENA: Srbi umesto na more sve ćešće letuju na mestima gde hrle i Rusi i Amerikanci

Društvo -

Statistika pokazuje da se Srbi sve češće tokom leta odmaraju u destinacijama u Srbiji, planinama i u banjama, ističe direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Navodi da su Rusi i dalje najbrojniji strani turisti, ali da raste i broj američkih gostiju. Posebno naglašava da je devizni priliv od turizma za prvih pet meseci ove godine bio milijardu i 43 miliona evra, što je čak 17 odsto više nego za isti period prošle godine.

Marija Labović
Marija Labovićfoto: Kurir TV, Shutterstock

Marija Labović ističe da srpski turisti tokom leta vole da odu na more, ali da statistika pokazuje da se sve češće odlučuju za odmor u Srbiji.

- Naša strategija je da promovišemo Srbiju na prvom mestu kao celogodišnju destinaciju. Radimo vrlo intenzivne promotivne kampanje namenjene domaćim turistima upravo kako bi ih stimulisali i kako bi im pokazali kvalitet odmora u Srbiji - napominje Labovićeva.

Ocenjuje da se sve veći broj građana odlučuje za odmor u Srbiji zahvaljujući postignutim rezultatima u razvoju turizma.

Reč je o sve većim ulaganjima u destinacije, dodatnom sadržaju i sve boljoj infrastrukturi, posebno saobraćajnoj.

Međutim, navodi i da je zbog klimatskih promena poslednjih godina za mnoge prijatniji boravak u banjama i na planinama nego na moru.

"Doživi Srbiju" - menja se trend putovanja

Ukazuje da se trend putovanja menja, da se sve manje traže odmori koji traju dugo s morem i peskom, a da se sve više traže destinacije s manje vrućine i više prirode.

- Koje imaju dodatni sadržaj koji podrazumeva i spa, i velnes, aktivan odmor u prirodi, dobru gastronomiju, i neprebukiranost destinacije. To su sve naše šanse koje mi ističemo i u skladu sa našim sloganom "Doživi Srbiju" - naglašava direktorka Turističke organizacije.

Popularne destinacije

Pored Zlatara, čiji su kapaciteti popunjeni 60 odsto, traži se odmor i na Zlatiboru, Divčibarama, Kopaoniku.

Zlatar, planina Zlatar
foto: RINA

Takođe veliko je interesovanje za banje, naročito za Vrnjačku i Soko banju, Prolom, Lukovsku, Kuršumlijsku. Standardno.

Posebno naglašava da je devizni priliv od turizma za prvih pet meseci ove godine u Srbiji bio milijardu i 43 miliona evra, što je čak 17 odsto više nego za isti period prošle godine.

Podseća da je prošla godina bila rekordna kada je devizni priliv od turizma u pitanju koji je čak i Svetska turistička organizacija prepoznala kao najveći procentualni rast deviznog priliva u odnosu na 2019. godinu među svim destinacijama u svetu.

Najviše turista iz Rusije, raste i broj iz SAD

Prema realizovanim noćenjem inostranih turista, Rusi su na prvom mestu, zatim iz Turske, Bosne i Hercegovine,Kine, Hrvatske, Crne Gore, Nemačke, Rumunije, Bugarske.

- Svakako da nam dosta raste i broj turista iz Sjedinjenih Američkih Država. Oni su nam u top 12 po realizovanim noćenjima i po potrošnji su u top 10 inostranih turista. Što je jako bitno. Što je jako važno - ističe Labovićeva.

Napominje i da sada postoje dva direktna leta za Njujork i Čikago.

- Očekujemo u narodnom periodu da nam dodatno raste broj turista iz Kine s obzirom da od 30. septembra kreće direktan let između Beograda i Gvanđoa, našim avioprevoznikom "Er Srbije". Kada dodamo i činjenicu da nemamo viznii režim za turista, očekujemo dalji porast gostiju - zaključuje direktorka Turističke organizacije Srbije.

Kurir.rs/ RTS/ S.Đ.

Bonus video:

02:56

TURIZAM I BEZBEDNOST - Seničić i Karan o putovanjima u ratom zahvaćeni Bliski Istok POSTOJI JEDNO PRAVILO: OČEKUJ NEOČEKIVANO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track