Bolje da sam srce, oko i ruku izgubila nego moju kravicu. Moju Kovrdžu. Našla sam je mrtvu, za sekundu je falilo da se obesim. Non-stop plačem, ne mogu da je prežalim, zakukala je za Kurir Žaklina Zlatanović (46) iz Malog Krčimira kod Gadžinog Hana, čija je krava zbog suše preminula na Suvoj planini!

Krdo od 800 krava i 200 konja na ispaši na ovoj planini puna dva dana bilo je bez kapi vode na tropskoj vrućini jer je Rakoš, jedini izvor, presušio. Oslabio je pritok i teče samo šest tona, a za stoku je potrebno od 30 do 50 tona vode dnevno!

jov3762-1723640150.jpg
Ministarstvo Odbrane 
foto: Ministarstvo Odbrane

- Volim ih više nego sebe - zajecala je Žaklina, koja se o domaćinstvu i životinjama sama stara.

- Imala sam pet krava i četvoro teladi. Ostala sam bez jedne, moje Kovrdže! Rano je počela suša, već u julu, ne sme stoka da bude bez vode. Uginula je krava i jednom komšiji. Imam i 50 ovaca, ali mi je ovaj gubitak teško pao. Kovrdža je bila toliko pametna, sve je uz mene išla. Pričali su ljudi: "Vas dve samo bog može da rastavi!" I eto... Sve ću da prežalim, ali nju teško - neutešna je Žaklina.

0614-foto-kurir.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Izvor Rakoš na Suvoj planini svakog avgusta presuši, ali kako nam kažu vlasnici stoke, ove godine je zbog velike suše presušio ranije. Skoro mesec dana svakodnevno su kamionom, koji im je dala opština Gadžin Han, dovozili vodu. Ali to je bilo nedovoljno.

Ministarstvo Odbrane ZA 800 KRAVA I 200 KONJA U POSLEDNJI ČAS STIGLE CISTERNE S VODOM! Žaklina zakukala: Bolje da sam oči izgubila nego moju kravicu!

Sa akcijom spasavanja i pružanjem pomoći krenulo se pre tri dana. Vojska Srbije od preksinoć dovozi cisterne s vodom, a pomoć stiže i iz Niša, koji je angažovao cisternu JKP "Medijana".

sequence-03.00-02-15-04.still001.jpg
Kurir Televizija 
Nikola Manojlovićfoto: Kurir televizija

Nikola Manojlović iz Malog Krčimira, čijih 50 krava i 10 konja je na ispaši i pojilištu na Suvoj Planini, kaže za Kurir da je, zahvaljući tome, sada situacija sa snabdevanjem vode stabilna.

untitled.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

- Da nije stigla pomoć, još grla bi uginulo. Nadamo se da će biti bolje.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović rekao je za Kurir da je pitanje kada će Rakoš ponovo biti pun, ali da je ohrabrujuće što je voda dovučena kamionima.

0620-milisav-filipovic-printscreen-tv-zona-plus.jpg
printscreen youtube tv zona plus 
Milisav Filipovićfoto: printscreen youtube tv zona plus

- I naša cisterna je popravljena i ona će biti poslata na planinu. Četiri cisterne su u jednom trenutku bile tamo i one mogu da zadovolje sve te dnevne potrebe - kazao je Filipović.

Osim ove drame na planini, zbog smanjenog dotoka vode i dugotrajne suše vanredna situacija proglašena je u Majdanpeku, Gornjem Milanovcu i Sjenici, dok su u Lučanima i Čačku na snazi mere zabrane nenamenskog korišćenja vode.

ČINJENICE

Vanredna situacija zbog suše

  • Majdanpek
  • Gornji Milanovac
  • Sjenica

Zabrana nenamenskog korišćenja vode

  • Čačak
  • Lučani

U Majdanpeku tek povremeno ima vode, raspoređene su tri cisterne, ali na sreću, Majdanpek ima svoje rezervoare vode, što donekle olakšava situaciju u pojedinim ustanovama. Slobodan Krajić, direktor vodovoda u Majdanpeku, rekao je za RTS da je stanje od četvrtka nešto lošije nego prethodnih dana:

untitled.jpg
Printscreen RTS 
Slobodan Krajićfoto: Printscreen RTS

- Zasad još imamo vode po planu koji je uspostavljen - da grad ima vodu od šest do 10 i od 14 do 18 časova. Videćemo kakav je dotok vode, inspekcija je na terenu. Ako se poveća dotok vode, biće više vode tokom dana. Bolnica i dom zdravlja imaju svoj rezervoar, vrtić nije imao zahtev za dodatnom vodom, ako bude potrebe, biće postavljeni rezervoari. Sela u okolini Majdanpeka takođe imaju problem s vodom, nisu imali zahteve da se dostave cisterne, jer se snalaze iz sopstvenih bunara. Situacija je bolja u selima.

Bonus video:

Kurir televizija SUŠA MORI SUBOTIČKE POLJOPRIVREDNIKE: Gube na desetine hijada po hektaru