Letačka obuka budućih pilota helikoptera Vojske Srbije: Uspešno savladali vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire
Foto: Ministarstvo Odbrane

Letačka obuka budućih pilota helikoptera Vojske Srbije: Uspešno savladali vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire

Društvo -

Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici u toku je osnovna letačka obuka oficira roda avijacije, koji su uspešno savladali vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire tog roda.

Obuka, koju sprovode instruktori i nastavnici letenja iz 890. mešovite helikopterske eskadrile, realizuje se na helikopterima „gazela“ i sastoji se iz pet razdela — osnovno, navigacijsko, instrumentalno, grupno i noćno letenje.

Da bi pristupili letačkoj obuci, mladi potporučnici su još tokom vojnostručnog osposobljavanja za rezervne oficire roda avijacije, prošli zemaljsku pripremu, koja obuhvata poznavanje karakteristika helikoptera i tehnika pilotiranja, teoretske sadržaje iz oblasti aerodinamike i meteorologije i početni segment osnovne letačke obuke.

1 / 4 Foto: Ministarstvo Odbrane

Kako pojašnjava nastavnik letenja kapetan prve klase Ivan Sibinović iz 890. eskadrile, cilj letačke obuke je da se oficiri roda avijacije u potpunosti osposobe za upravljanje helikopterom „gazela“, kako bi nakon toga nastavili dalju obuku na složenijim tipovima helikoptera.

- Kada završe obuku i savladaju pet osnovnih razdela oni će steći zvanje pilota. Trenutno smo na osnovnom letenju, kao prvom razdelu obuke. Pet razdela temelj su za dalji razvoj pilota u stručnom smislu – ističe kapetan prve klase Sibinović.

Vojnostručno osposobljavanje rezervnih oficira roda avijacije je jedan od modela popune oficirima ovog roda Vojske Srbije koji je ustanovljen početkom 2022. godine. Mogu ga pohađati državljani Republike Srbije koji imaju završen fakultet i nisu stariji od 27 godina. Po njegovom uspešnom završetku polaznici se primaju u profesionalnu vojnu službu u činu potporučnika i započinju letačku obuku za vojnog pilota.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track