Ministar Dačić: Požari kod Pirota pod kontrolom, ali vetar i posledice suše mogu da izazovu probleme
Foto: TV Prva

tv gostovanje

Ministar Dačić: Požari kod Pirota pod kontrolom, ali vetar i posledice suše mogu da izazovu probleme

Društvo -

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su gotovo svi požari u Srbiji ugašeni u roku od 24 sata, osim velikih koji su trenutno aktivni na planini Vidlič kod Pirota i kod Žagubice, ističući da su oni pod kontrolom.

."Primenjena je metodologija da se zaustavi širenje požara na naseljena mesta, stvaranjem određenih zona gde požar ne može da prođe. Dva sela su bila posebno kritična - Krupac i Basara u okolini Pirota, ali za sada su ti požari pod kontrolom", rekao je Dačić za televiziju Prva.

Prema njegovim rečima, na tim lokacijama ipak još uvek postoje problemi zbog mogućeg vetra i stanja prirode, odnosno posledica suše, zbog čega suva trava mnogo brže gori nego što može da se gasi, ali da je najbitnije da do sada nije bilo žrtava.

Dodao je da se sumnja da je na Vidliču požar izazvao udar groma, dok se na ostalim mestima sumnja da je neko ili podmetnuo ili je zbog nesavesnog ponašanja izazvao požar.

Ministar je naveo i da je Sektor za vanredne situacije MUP-a od početka godine imao 25.000 intervencija, od čega 14.000 -15.000 zbog požara, kao i da sada imaju dnevno oko 200 intervencija, od kojih je oko 150 zbog požara.

Govoreći o nedavnom požaru u Novom Sadu, u kom je izgorela šestočlana porodica, među kojima četvoro dece i tvrdnjama meštana da su sat vremena pokušavali da dobiju vatrogasce, Dačić je kazao da je ustanovljeno da su oni pogrešno zvali telefon "139" umesto "193".

Ponovio je da je plan da se uvede objedinjeni telefon "112", putem kog će se dobijati sve hitne službe.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

01:56

Velika šteta je načinjena Savov za Kurir o preduzetim merama protiv vatrene stihije: Teren je nepogodan za gašenje požara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track