I MENE ZADRŽE NA GRANICI! PA ŠTA SAM JA, SEVERINA? Dačić: Država ima pravo da nekom onemogući ulazak u zemlju i ne objašnjava što
Foto: TV Prva

Ministar unutrašnjih poslova jasan

I MENE ZADRŽE NA GRANICI! PA ŠTA SAM JA, SEVERINA? Dačić: Država ima pravo da nekom onemogući ulazak u zemlju i ne objašnjava što

Politika -

Spiskovi postoje otkad je policije ali samo za strance ne za domaće. Svaka zemlja u svetu ima suvereno pravo da te ne pusti da uđeš i to bez ikakvog objašnjenja

BEOGRAD - Šta izmišljaju gluposti? Kakvi spiskovi, spiskovi postoje otkad je policija izmišljena, i bezbednosne službe, a odnose se na strance a ne na domaće državljane! Verbalni delikt? Jel neko zaustavio ove naše iz opozicije sad kad su išli na more, jel ih neko maltretirao na granici?, upitao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić koji je najnovije događaje u vezi sa zadržavanjem hrvatske pevačice Severine na našoj granici "ocenio kao napad na Srbiju, ceo srpski narod u celini, i predsednika Vučića".

Dačić je gostujući jutros na TV Prva jasno odbio da ne postoje nikakvi spiskovi nekakvog verbalnog delikta na kojima su domaći državljani.

- Nemojte da izmišljate, ni da lažete - kazao je Dačić naglasivši da takvi spiskovi za domaće državljane jednostavno ne postoje! I to je ponovio nekoliko puta.

Dačić dodaje da je bio ministar i za vreme Demokratske stranke i da su i tada na granici i te kako postojali spiskovi.

- Ponavljam, u Srbiji nema nikakvih spiskova verbalnih delikata za domaće državljane, samo za strance! Ali već danas će ova dva imena sa njega biti skinuta. Jedno je Severina i još jedna pevačica... I sam predsednik Vučić je rekao da je to glupo pa će biti skinuto, objasnio je Dačić kako funckioniše procedura na granici.

- Spiskova je bilo i biće, a cilj je da se država zaštiti i da se ne blati - kazao je Dačić ponovivši po stoti put da je reč o strancima a ne domaćim državljanima.

1 / 4 Foto: TV Prva

Kakva je procedura

On je dodao da baš kao i svaka policija u svetu, i naša na granici ima niz spiskova, one evropske, pa američke, pa spiskove kriminalaca... posle čega je u detalje objasnio zakonsku proceduru da ne bude nikakve zabune.

Osvrnuvši se na "slučaj Severina", koji je podigao veliku prašinu u hrvatskoj javnosti, Dačić je objasnio da svaka zemlja ima suvereno pravo da te ne pusti da uđeš i to bez ikakvog objašnjenja.

- Mi samo da vidimo o čemu se ovde radi... U Hrvatskoj vi slušate radio u svojim kolima pa odete u zatvor, i to nikakav problem nije, ja ne videh nigde da neko od njih vraća Hrvatsku u srednji vek... Poicija će uvek imati spiskove ljudi kojima je zabranjen ulaz u zemlju ili im je pojačan nadzor, a ti razlozi se tiču kriminala i terorizma.

"Jel vi mene slušate šta ja pričam"

- Jel vi mene slušate šta ja pričam, jeste me slušali šta sam ja pričao... Ljudi? Koji ljudi? Pa vi mislite ja sedim u kancelariji i gledam ko kad prelazi granicu pa kažem ajde sad zadržite ovog pet sati, šest sati...

- Pa ja dođem u Ameriku, ja ministar spoljnih poslova, a on meni kaže jel možete da sačekate... Sačekam 10 minuta, pa on kaže pođite sa mnom u imigraciono, pa me zadrže pola sata i šta je to... Jel sam ja Severina ili nisam Severina pa to nikome nije važno. To su standardne procedure koje primenjuje svaka zemlja na svetu, nekome sam ja problem, nekome ono što ja pričam...

Ivica Dačić
foto: TV Prva

- Meni se to u Americi desilo 100 puta, jel to normalno, jel se neko bunio, neko žalio... Što ja ne mogu da odem na Kosovo, upitao je Dačić podsetivši da našem patrijarhu Porfiriju nije bio dozvoljen ulazak na Kosovo.

Dačić je kazao i da misli da svi treba da se zapitamo u kakvom se stanju nalazi naš region kad je Severina prepoznata kao glavni problem u seriji ovih raznih događaja - zaustavljanja na granici i zabrane ulaska.

- Ako vi imate situaciju da na KiM ne može da dođe naš patrijarh... Ja ne mogu da dođem, naši ministri ne mogu da idu u Hrvatsku, naši državni službenici kad god idu u Hrvatsku pola sata-sat se razgovara s njima na granici - veli Dačić podsetivši građane kako "naši ljudi, pesnici, knjižvnici, naučnici, nisu mogli u Crnu Goru.

- Sećate se da je Hrvatska donela odluku da zabrani ulazak u Hrvatsku određenim CG političarima srpskog porekla i to nije problem! To je demokratija , to je Evropa, to je sloboda - kazao je Dačić ocenivši kako je to licemerno i cinično.

- I sad je problem u proceduri koja postoji u svakoj zemlji, i ja kad odem u Ameriku barem pola sata se zadžite u razgovoru s njihovim zvaničnicima na granici jer sam nekada bio na sankcijama - rekao je Dačić.

Kurir.rs/TV Prva

Bonus video:

01:37

DAČIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU O VIZNOJ LIBERALIZACIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track