Sa temperaturama od preko 30 stepeni koje su obeležile početak septembra u Srbiji pali smo na manje od 20. Promena vremena sa padom temperature i padavinama mogla bi da utiče na zdravlje ljudi, pre svega hronične bolesnike, ali lekari naglašavaju da ukoliko vodimo računa o faktorima rizika onda nam i vremenske prilike ne mogu naškoditi.

Doktorka interne medicine Irina Jelisavac kaže za Danas da nisu još dramatične promene vremena kakve mogu da budu u novembru i decembru, ali ipak savetuje oprez za hronične pacijente, naročito hipertoničare jer može da dođe do skoka krvnog pritiska.

- Ako temperatura pada ispod 20 stepeni uglavnom se odrazi na metereopate i pacijente koji su na hroničnoj kardiološkoj terapiji. Oni koji imaju terapiju treba da je uzimaju redovno kako je propisano. Ako dolazi do skoka pritiska eventualno da se koriguje u dogovoru sa lekarom, objašnjava doktorka Jelisavac.

Za sada uobičajno posla u beogradskoj Hitnoj pomoći. Prema rečima doktorke Ivane Stefanović, Hitna pomoć u Beogradu za 24 sata primi u proseku oko 1.500 poziva.

migrena-shutterstock-2281774381.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ona dodaje da svi treba da vodimo računa o faktorima rizika i da ih redovno kontrolišemo.

- Ako kontrolišete hipertenziju, šećer, ako vodite računa šta jedete samim tim kontrolišete masti i imate umerenu fizičku aktivnost vi ste već uradili puno da vama bude svejedno kakvo će vreme biti. Nešto volite više, nešto manje, ali to je pitanje prijatnosti a ne pitanje zdravlja. I ja zimu ne volim, ali je ona zdrava - dodaje ona.

Promena vremenskih prilika, kako ukazuje dr Stefanović, biće samo doprinoseći faktor za sve one ljude koji ne vode računa o svom zdravlju, koji neredovno piju svoju terapiju, što može da se završi moždanim ili srčanim udarom i komplikacijama njihovih osnovnih bolesti.

- Ako vam terapija ne odgovara onda morate da idete na redovne lekarske preglede. Na kontrole bar jednom godišnje iako je sve u redu. Mnogo je lakše i lekarima iz doma zdravlja kad vi zakažete redovnu kontrolu da vam urade EKG, krvnu sliku, poslušaju vas. I ove preventivne preglede treba iskoristiti. Svaka bolest se kontroliše i leči ako se na vreme otkrije – poručuje ona.

Prema najavama meteorologa iz RHMZ, u narednih pet dana mogući su pljuskovi sa grmljavinom, a najhladnije će biti u subotu i nedelju za kada se prognozira kiša a maksimalne temperature u Beogradu neće prelaziti 14, odnosno 15 stepeni.

Kurir.rs/ Danas/ A. K.