Vodostaji reka kroz Srbiju su dosta niski i velike padavine koje su pogodile srednju Evropu ne bi trebalo da izazovu veće probleme. Načelnik odeljenja Lučke kapetanije Milan Nikolić pozvao je vlasnike plutajućih objekata, kao i vlasnike čamaca da ojačaju vezove.

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi, raste vodostaj Dunava i u Srbiji. Očekuje se da će u naredna četiri dana na ulazu u Srbiju, porasti četiri metra i premašiti nivo redovne odbrane od poplava. U Vladi je održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije.

Dunav dočekuje velike vode sa srednje niskim vodostajem, što je dobra vest, kaže Biljana Vraneš, novinarka RTS-a.

Obilna voda koja stiže sa severa, ubrzano utiče i na vodostaje te reke u Srbiji, ali se ne očekuje da dostigne nivo redovne odbrane od 5,5 metara.

U naredna četiri dana, prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, vodostaj na ulazu u našu zemlju na mernoj stanici Bezdan, biće dnevno u porastu za oko jedan metar. U četvrtak može dostići nivo za preduzimanje mera redovne odbrane.

Dan kasnije, to će se dogoditi kod merne stanice Apatin, a 21. septembra kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada.

Nizvodno od Slankamena vodostaj ne bi trebalo da raste, dok će uzvodno od tog mesta, od 24. do 26. dostići svoj maksimum i na nekim mestima približiti se granici za preduzimanje mera.

Kod merne stanice Zemun, vodostaj će takođe rasti, ali ne bi trebalo da se približi redovnoj odbrani od poplava.

Reka Sava će rasti, otprilike 1,5 metar za Beograd, u petak nešto oko 3 metra, ali granica redovne odbrane je čak 2 metra viša i tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Nagli porast vodostaja može napraviti problem u priobalju
Milan Nikolić, načelnik odeljenja Lučke kapetanije, rekao je da ne očekuje probleme na Savi i Dunavu jer je vodstaj na tim rekama prethodnih meseci bio ekstremno nizak.

Prema njegovim rečima, voda i kiša koja dolazi iz zapadne Evrope poboljšaće uslove plovidbe na ovim rekama.

Međutim, nagli porast vodostaja na Dunavu i Savi, kao i sve ono što ta voda donosi može napraviti problem u plovidbi, kao i objektima koji se nalaze u priobalju.

"Sve te pritoke i sva ta voda koja se sliva donosi sa sobom dosta granja, dosta debala, stabala, koji plutaju po reci i to može da napravi probleme”, rekao je Nikolić i pozvao vlasnike plutajućih objekata da povedu računa o svojim objektima, da ojačavaju vezove.

"Postoje objekti koji su napravljeni u delovima vodnog ogledala, odnosno priobalim delovima i tu bi moglo da dođe do neželjenih efekata, da voda naglo dođe i da poruši te objekte, da pokida njihovu priveznu užad, sajle ili čela i da dođe do nekontrolisanog plutanja", rekao je Nikolić.

Pozvao je i vlasnike čamaca i privezišta za čamce da redovno obilaze i kontrolišu svoje objekte.

Upozorio je da granje koje pluta može da udari i ošteti motor, elisu, pogonske i kormilarske uređaje.

"Vodostaji Save i Dunava su povoljni, tako da ne očekujem da nas u ovom trenutku previše nešto zabrine", rekao je Nikolić.

Kurir.rs/RTS