Ekonomska i socijalna podrška Srbima na Kosovu i Metohiji, koju je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u okviru seta mera koje je predstavio u petak uveče, a koja će obuhvatiti finansijsku podršku za veliki deo srpskog stanovništva koji živi u južnoj srpskoj pokrajini, najvažnija je mera doneta po pitanju situacije na KiM i pokazuje stratešku orijentaciju Srbije za opstanak i ostanak Srba na tom delu teritorije naše zemlje, složni su sagovornici Kurira.

Naime, ukazujući da će socijalna podrška biti namenjena samo za one koji žive na KiM, kao i da će biti povećana kontrola trošenja tih sredstava, Vučić je naveo da će biti zagarantovano pravo na finansijsku podršku za nezaposlene i mnoge druge. On je precizirao da će za grupu od 5.000 ljudi, koji su nezaposleni, država da izdvoji podršku na mesečnom nivou od 20.000 dinara, kao i besplatne udžbenike za đake u osnovnim školama, ali i takozvani užinski dodatak za svako dete predškolskog uzrasta, kao i za osnovce i srednjoškolce, i to oko 5.000 dinara u vidu mesečnog dodatka.

20240913-19-56-01window.jpg
Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav 

Takođe će se i građevinski materijal besplatno isporučivati onima koji će da grade svoje privatne stambene objekte, a najavljeno je i novo zapošljavanje 41 lekara, još 59 medicinskog i drugog osoblja, dok će biti povećane i naknade za 109 gerontodomaćica, 50 ličnih pratilaca, a podsticaće se i razvoj privredne delatnosti, ženskog preduzetništva i porodičnog biznisa, kao i razvoja poljoprivredne delatnosti.

Održiv sistem

Ekonomista Mihajlo Rabrenović za Kurir kaže da ovaj paket socijalne podrške za građane sa KiM pokazuje da je država duboko svesna svojih obaveza prema svim građanima.

- Ovakve mere imaju za cilj da očuvaju društvenu koheziju, posebno kada stanovništvo na KiM prolazi kroz višestruke ekonomske i društvene izazove koje izaziva Kurtijeva administracija samoproglašene države. U novijem periodu čujemo glasove uticajnih zapadnih centara moći, koji kritikuju Kurtijevo ponašanje, ali pritom još ne preduzimaju odgovarajuće mere koje bi dale rezultate. Filozofski gledano, ovakva strategija odražava viziju države koja gradi održiv sistem socijalne sigurnosti, što se nije praktikovalo u vreme bivšeg režima. Socijalna podrška je mehanizam kojim država ne omogućava samo puko preživljavanje već i dostojanstveniji život svojih građana. Istovremeno, podsticanjem razvoja privrednih aktivnosti razvojem ženskog preduzetništva, poljoprivrede i lokalnog biznisa, država ulaže u jačanje samostalnosti i ekonomske održivosti svojih građana, što je u duhu modernog menadžmenta u javnom sektoru - navodi Rabrenović.

screenshot-7.jpg
Kurir Televizija Ekonomista Mihajlo Rabrenović

Dodaje i da besplatna isporuka građevinskog materijala za izgradnju privatnih stambenih objekata, kao i zapošljavanje novih zdravstvenih radnika, pokazuje da država ne posmatra svoje građane kao pasivne primaoce pomoći, već kao aktivne učesnike u procesu razvoja.

- Moderna država je aktivni učesnik u stvaranju uslova za zaštitu osetljivih društvenih grupa i za napredak, jer bez ulaganja u ljude nema ni održivog privrednog rasta. Ove mere nisu samo izraz trenutne politike, već rezultat šire strategije koja teži dugoročnom prosperitetu i gradi stabilnu budućnost. Srbija se kreće upravo na ovom putu modernizacije i odgovornog upravljanja, vodeći se idejama socijalne pravde, solidarnosti i ekonomskog napretka - zaključio je.

Sistematična pomoć

Politički analitičar Dejan Miletić za Kurir ocenjuje da su ove mere socijalne pomoći centralna mera koju je naša država donela.

- Ona mora ozbiljno i odgovorno da se primenjuje. U situaciji kada je život mnogo skuplji i teži našim građanima na Kosovu i Metohiji, ovakva sistematična pomoć ne samo da će pomoći njihovom opstanku i ostanku već nedvosmisleno pokazuje i stratešku orijentaciju Srbije o pitanju daljeg postupanja kada je reč o našoj južnoj pokrajini, a to je da se Srbija ne odriče i neće se odreći ni svojih ljudi na Kosovu ni Kosova. To je vrsta okrepljenja dok stvari ne budu došle na svoje - smatra Miletić.

111598-240611.01-18-43-15.still002.jpg
Kurir Televizija Politički analitičar, dr Dejan Miletić

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost za Kurir kaže da je finansijska pomoć za Srbe koji su uspeli da opstanu na KiM uz konstantnu torturu i pritisak značajna i neophodna.

- Imajući u vidu da se radi o osetljivim grupama stanovništva, pomoć je još značajnija. Republika Srbija još jednom je pokazala da je sposobna da se brzo i kvalitetno organizuje i odgovori na izazove na terenu - kazao je on.



Petar Petković: Cilj mera stabilnost i zaštita naroda

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je da set mera s kojima je Srbija izašla kada je reč o situaciji na Kosovu za cilj ima da sačuva mir i stabilnost na KiM i omogući zaštitu srpskog naroda, koji, kaže, proživljava agoniju zbog jednostranih eskalatornih poteza kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

- Sada, sa ovim setom mera, koji predstavlja paket pomoći i podrške i diplomatske ofanzive, želimo da ukažemo da je srpski narod doveden do ivice provalije i da ćemo se, ukoliko se međunarodna zajednica ne uključi aktivno, suočiti s katastrofom koju Srbija i predsednik Vučić neće dozvoliti - naglasio je Petković i konstatovao da sa ovim setom mera Srbija pokušava da mirnim i diplomatskim putem zaustavi Prištinu.

Kurir.rs