Najnovija vest o povlačennju slatkiša sa našeg tržišta jedne domaće firme ponovo je izazvala zabunu među građanima. Ranije je bilo povlačenja raznih proizvoda sa tržišta. Igračke, kućne potrepštine, razne druge stvari poovlače se sa tržišta sa raznim obrazloženjima.

Kompanije povlače proizvode, razlozi uglavnom ostaju nejasni, kao i to ko je nadležan da objasni uzroke povlačenja. Kako su nam rekli u Ministarstvu trgovine oni samo dobijaju spisak pproizvoda koji se povlače i objavljuju ga na specijalizovanom sajtu za to, a onaj ko povlači proizvod, najčešće kompanije su adresa za odgovor na pitanje o razlozima povlačenja proizvoda sa tržišta.

toksikolog.JPG
Shuttersotck, Kurir teleivizija 

Ko kontroliše proizvode, koji su razlozi za njihovo povlačenje analizirali su gosti jutarnjeg programa "Redakcija" Jovan Ristić iz Udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" i Radomir Kovačević, toksikolog.

Kovačević je obrazložio koliko se ovde zapravo priča o štetnosti po zdravlje:

- Tema je veoma ozbiljna, ali neću reći opasna, jer je neznanje oduvek bilo čovekov najveći neprijatelj. Trebalo bi neke stvari poznavati, kako bismo se postavili adekvatno. Kada smo ušli u ovo savremeno doba i kada su mnogima puna usta ekologije, kontaminirana je cela planeta od hrane, vazduha, vode... Tako da sve to postoji oko nas. Kao toksikolog moram da istaknem činjenicu da je više od devet miliona različitih elemenata i jedinjenja do danas poznato u organskoj i neorganskoj hemiji. Sve može u određenoj koncentraciji da bude lek, a u određenoj otrov. To znači da smo mi okruženi time. Posebno bitan deo populacije predstavljaju deca, ali ne predstavlja porok ako voli nešto slatko ili kolače, pa šta će drugo, neće odmah da navali na alkohol. Tako da, ovo što čujemo oko uzbuna, to izbija svuda, a ne samo u Srbiji.

Kurir televizija Toksikolog o povlačenju brenda slatkiša iz prodaje

Ristić je diskutovao o pravima potrošača koji su konzumirali proizvod koji je potom povučen iz prodaje:

- Potrošači su sluđeni gomilom informacija sa svih strana, a sada biramo između njih miliona. U suštini, potrošač može da zatraži novac natrag za neki proizvod. Međutim, u stranim zemljama, prodavci se najviše plaše toga da se neka roba povuče iz prodaje, to znači da ta roba nije bila dobra, a tada se može tražiti novac nazad, ali se tada postavlja pitanje ko čuva račun. Samo želim da napomenem da i o tome treba da se razmišlja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima. 

Kurir.rs

Kurir TV NISMO SE OTROVALI NA MRTVO, ALI ĆE NAM OSTATI TRAJNE POSLEDICE! Toksikolog Kovačević: Udisali smo čestice manje od 5 mikrona