Autorka i voditeljka Jovana Grgurević, u današnjoj emisiji “NI 5 NI 6” na Kurir televiziji, bavila se novom, aktuelnom društvenom temom, vezanom za greške lekara.

Na pitanja ko štiti oštećene pacijente, koje greške lekari najčešće prave, ali i da li je život građana u potpunosti u njihovim rukama, odgovarali su Dejan Zejnula iz udruženja Meri, čija je žena preminula zbog neažurnosti lekara, advokat Sonja Hadžiborjanović, Sandra Urošević čiji je član porodice preminuo zbog lekarske greške, kao i Kruna Ivanović, čiji je sin preminuo zbog posledica lekarske greške.

366448_241010.00_04_39_08.Still001.jpg
Kurir Televizija 

 - Naše udruženje vodi evidenciju o lekarskim greškama i uočili smo u odnosu na prošlu godinu smanjen broj poziva Hitnoj pomoći u Beogradu za 1 procenat, dok se broj intervencija podigao za 5 odsto - rekao je Zejnula.

Hadžiborjanović je objasnila i da je navodno imala sopstvenu horor priču kada je u pitanju neodgovornost medicinskih radnika, kada su oni pokazali nemar prema njenoj tetki koju je u polu svesnom stanju odvela u kliniku, a tvrdi da dok je njena tetka bila u velikim bolovima, lekari su se povukli na terasu i "čekali da im prođe smena".

366448_241010.00_08_28_04.Still002.jpg
Kurir Televizija 

- Previše je lekarskih grešaka. Ja to ni ne bih nazvala lekarskom greškom, greške se mogu popraviti u sprečiti smrt. Ovde se radi o nesavesnom pružanju lekarske pomoći koje traje, a greška je jednokratna. Odnos prema pacijentima je neverovatno loš, oni koji treba da pruže pomoć bukvalnog zlostavljaju pacijente. To je horor film - rekla je Hadžiborjanović.

Majka koja je izgubila svog sina govorila je svom ubeđenju da je za njen gubitak kriva lekarska greška:

366448_241010.00_16_07_03.Still003.jpg
Kurir Televizija 

- Moj sin je bio heroinski zavisnik i zaradio je Hepatitis C, i to je odredilo kako će se lekar ponašati prema njemu. Oni su znali kada su upisivali fakultet da će se susretati sa svakakvim bolestima. Od početka lečenja do smrti on je dobio samo tri leka. 

Kurir televizija Potresna ispovest žene koja tvrdi da joj je majka preminula zbog lekarske greške

Ona je ispričala i da dana kada je shvatila ozbiljnost stanja njenog pokojnog sina u čitavom Urgentnom centru navodno nije bilo ni jednog urologa u periodu od 12 sati do 2 sata popodne. 

Sandra Urošević, čija je majka preminula zbog navodne lekarske greške, rekla je da je "to što se jedino na televiziji njen glas može čuti poraz ovog sistema". Tokom emotivne ispovesti o borbi za život svoje majke njen glas je zadrhtao, a oči su zasuzile i Kruni Ivanović:

366448_241010.00_17_49_17.Still004.jpg
Kurir Televizija 

- To je bukvalno bio pakao i užas koji ja ne mogu da dočaram. Sve što se dešavalo je toliko užasno da mislim da čovek koji nije preživeo ne može da zamisli. To je bio psihološki teror, prvenstveno za moju majku, a onda i za mene i moju sestru. Dva puta je odložena operacija, a moja majka do trenutka operacije nije znala šta će se njoj raditi.

Ona tvrdi da umesto hirurga, njenu majku su pregledali studenti koji su neozbiljno prišli slučaju, čak i zbijali šale. 

Kurir televizija Ćerka koja tvrdi da je izgubila majku zbog greške detalja zaplakala tokom emotivne ispovesti

- Ja sam kada sam videla muke u bolesti mog sina, rekla da je bolje da se predozirao nego što se ovako mučio - rekla je majka. 

U jednom trenutku, emocije u studiju dostigle su vrhunac, kada je Urošević ispričala šta se dešavalo tokom operacije.

- Nakon operacije gde joj je odstranjen pankreas, rana je neprestano curila. Sestre su se žalile da ne umeju da previjaju tu ranu, pa su molile hirurge, na šta im je jedna lekarka odgovorila "ja idem kući, radi šta znaš". Nisu joj odgovarali na pitanja - rekla je, i objasnila da kada je ona pitala hirurga kako joj je mama, on je rekao da će biti otpuštena do kraja nedelje, ali nikada više nije došla kući.

366448_241010.01_28_32_00.Still008.jpg
Kurir Televizija 

- Oni su njoj greškom probušili plućnu maramicu, a kada sam joj ja rekla da ću zvati inspekciju, ona je rekla "nemoj, plašim se" - rekla je ćerka, gušeći se u suzama. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Lekari složni: Ne treba deliti privatne i državne institucije, to je rešenje problema