Stogodišnji Stevan Popratina, kapetan prve klase, učesnik Drugog svetskog rata i ratni vojni invalid iz Bačke Topole, inače i verni i najstariji čitalac Kurira, preminuo je danas u svom domu.

stevan-popratina-100-godina-petar-aleksic.jpg
Petar Aleksić 

Ovaj svet, na kojem je proveo čitav jedan vek i proživeo život o kojem može da se napiše roman, napustio je mirno, bez buke, u porodičnom domu.

- Zaspao je i jutros se nije probudio - rekao je za Kurir njegov unuk Radomir Marčeta koji kaže da su njegovi najmiliji tužni, ali smireni jer se nije mučio.

stevan-popratina-privatna-arhiva-3.jpg
Privatna Arhiva 

Deda Stevan, podsetimo, preživeo je ratove, infarkt i koronu, a pobedio je i rak grla. Srećan, voljen i poštovan, uz prijatelje i rodbinu, u martu ove godine zamislio je želju i oduvao svećice na torti proslavljajući jubilarani 100. rođendan!

0601-petar-aleksic-24.jpg
Petar Aleksić 

Kako je on bio verni čitalac Kurira, njegova porodica je tada, kao rodendansko iznenađenje, pozvala našu redakciju da budemo gosti.

Rođen je 11. marta 1924. na Kordunu, u zaseoku Klanac, opština Slunj. Imao je sedmoro braće i sestara. Najstarija je umrla mala. Živelo se teško, pričao je on.

- Celo selo je bilo siromašno. Naša kuća je faktički bila štala. Mi smo bili na spratu, a dole ovce i krave. Na tavanu miševi. Sećam se, majka skuva palentu i istrese je na sto, donese nam kašike i jedemo. Nije bilo tanjira. U školi smo nosili tablu, pisaljku i krpicu s kojom smo brisali tablu. Nije bilo voća, kao što danas deca jedu. Tražili smo divlje kupine i jabuke, i ako ih nađemo, eee, to je bila sreća... - pričao je on, rado se prisećajući detinjstva.

stevan-popratina-privatna-arhiva-2.jpg
Privatna Arhiva 

Kada je došao Drugi svetski rat i ustaše spalile ognjište pobegli su u šumu. Sa ocem i dva brata je od 1942. bio u partizanima. Stevan je sa, kako je pričao, više od 1.500 vojnika poslat da oslobodi logor Jastrebarsko u blizini Zagreba, jedini logor za decu u porobljenoj Evropi. Osnovali su ga Hrvati, a ne Nemci.

- Od Slunja do Zagreba smo išli peške, skoro 100 kilometara. Oslobodili smo oko 1.000 dece, koju su posle vraćali preživeloj rodbini, a mi smo se vratili na Kordun i u Liku. Ranjen sam 1943. u Gorskom Kotaru, kada smo napali nemački voz sa municijom. Pogodili su me geleri granate. U bolničkom šatoru su me zašili, gelere nisu vadili, pa tako i dan-danas imam po jedan u vratu i plećki - sećao se.

stevan-popratina-privatna-arhiva-1.jpg
Privatna Arhiva 

Rak grla mu je otkriven 1976. Operisali su ga i rekli da mora na zračenje. Odbio je rečima: "Ako moram da umrem, neka umrem." Išao je redovno na kontrole, srećom, nije se vraćalo.

Iz Belog Manastira 1998. se sa Koviljkom preselio u Bačku Topolu, jer se, kako je rekao, nije moglo više u Hrvatskoj. Godine 2014. imao je infarkt. Ugrađena su mu dva stenta, a 2020. je živu glavu jedva izvukao zbog korone.

stevan-popratina-privatna-arhiva-8.jpg
Privatna Arhiva 

Ono što ga je držalo u životu tako dugo bio je, kako je ispričao, rad i kuvana hrana, ali pre svega njegova porodica - ćerka Duška Marčeta, unuk Radomir Marčeta i praunuka Staša i drugi. Tako je i umro, u svom domu, u blizini svoje porodice koja ga je neizmerno volela i poštovala.

Privatna Arhiva Porodica mu je bila sve na svetu

Deda Stevanu smo za rođendan predali simboličan poklon - tortu, svećice sa tri brojke, šolju sa logom i uramljenu naslovnu stranu Kurira sa porukom: "Srećan rođendan, deda Stevane!", a proslavi rođendana prisustvovao je i Nikola Selaković, koji je kao tadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja došao da uveliča slavlje kapetanu prve klase i borcu u Drugom svetskom ratu.

Sahrana će se, kako saznajemo, obaviti sutra u Bačkoj Topoli na istočnom groblju.