Jesen i kišovito vreme pogodoju razvoju pečurka, ali, iako mnogi misle da mogu preopoznati pojedine jestive, treba biti jako oprezan.

Ako niste sigurni, nemojte ih sami brati, jer posledice u pojedinim slučajevima mogu biti i fatalne.

Ovo je istaknuto i na Tik Tok nalogu "zdravljeigljive" gde se posebno upozorilo na pečurku zelenu pupavku.

- Jedna pečurka može ubiti desetine ljudi. Jedan zalogaj i - kraj. Zelena pupavka. Na izgled bezazlena pečurka, ali u sebi krije smrtonosne toksine. Prvih nekoliko sati nakon unošenja je sve u redu. Nema simptoma. Osećaš se sasvim dobro. Ali, onda dolaze mučnina, povraćanje, krvava dijareja. I to je samo uvod. Njeni toksini tiho razaraju tvoju jetru i bubrege. Za mnoge, transplantacija je jedini spas. I tada, šanse su male - upozorava se na ovom nalogu.

zelena-pupavka.jpg
Printscreen 

Dodaje se i da je zelena pupavka uzrok 90% smrtnih slučajeva povezanih sa pečurkama:

- U šumi, samo jedna greška može koštati život. Budi oprezan. Priroda ne prašta neznanje.

Zelena pupavka (lat. Amanita phalloides) je vrsta otrovne gljive. Naziva se još zelena muhara, zelena ovojnjača, otrovna pečurka, gomoljača.

Nije uvek zelena, kako joj kaže ime, već postoje forme bele, smeđe i žute boje. Ona je pretežno rasprostranjena na nižoj nadmorskoj visini, kraj listopadnog drveća ili borova. Može se pronaći širom Srbije, a pogotovo u Panonskoj niziji, Posavskom i Podravskom slivu, oko Banje Luke i Tuzle.

Ova gljiva je veoma otrovna, a posebno je opasno to što je berači gljiva često mešaju sa šampinjonom, zbog bele boje kapice.