Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, na teritoriji Republike Srbije do 14.10.2024. godine registrovana su 64 autohtona slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, saopštio je "Batut".

- Prijavljeni slučajevi su sa teritorije: Grada Beograda (21 slučaj), Južnobačkog (devet slučaja), Južnobanatskog (šest), Podunavskog (pet), Srednjobanatskog (tri), Šumadijskog (tri), Sremskog (tri), Mačvanskog (četiri), Zapadnobačkog (dva), Braničevskog (dva), Severnobačkog (dva), Raškog (jedan), Severnobanatskog (jedan), Kosovskog (jedan) i Pomoravskog (jedan) okruga. Od ukupnog broja obolelih 44 osobe su muškog pola, dok je 20 ženskog. Prosečna starost obolelih je 57,6 godina - navodi se u izveštaju "Batuta" i dodaje:

98754612.jpg
Shutterstock 

- Registrovana su i četiri slučaja groznice Zapadnog Nila sa verovatnim mestom zaražavanja van Srbije, i to: dva slučaja sa mestom zaražavanja u Grčkoj i po jedan u Hrvatskoj i Crnoj Gori. 

Prema poslednjem izveštaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, od 11. oktobra 2024., u sezoni nadzora 2024. godine, do 9. oktobra 2024. godine slučajeve infekcije virusa Zapadnog Nila kod ljudi je prijavilo 14 zemalja Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ), i to: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Rumunija, Francuska, Nemačka, Italija, Grčka, Slovačka, Slovenija, Španija i Kipar. Van EU/EEZ slučajevi groznice Zapadnog Nila se registruju i u Albaniji, Severnoj Makedoniji i Turskoj.

- Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca. U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca, i to:

0607-shutterstock-224584318.jpg
Shutterstock