GAZDA ŠOLAK u očaju uveo UMORNI PROGLAS sa klupe: Rudnik nije štetan, ali smo uznemireni?!?!
Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

DA LI STE VI NORMALNI?!

GAZDA ŠOLAK u očaju uveo UMORNI PROGLAS sa klupe: Rudnik nije štetan, ali smo uznemireni?!?!

Politika -

Da li se sećate Proglasa?

Pojavili su se uoči decembarskih parlamentarnih izbora 2023. godine, kao neočekivana sila koja će da reši stvar preokrene stvar u korist opozicije. Dragan Bjelogrlić, Ceca Bojković, Miša Majić, sve selebriti do selebritija… od svih su bili prihvaćeni kao vrhovni opozicioni autoritet: Čak ih je i Đilas neko vreme slušao. Oni su se pitali da li da idu na izbore, i kako… i šta da se radi posle fijaska na glasanju. Proglas je pretio nemirima, najavljivao žalbe (iako se nije kandidovao!)… a onda su se ućutali. Od junskih izbora, od Proglasa ni glasa!

A svi su čekali kao objavu s neba šta će Ceca Bojković o rudniku litijuma da kaže. O Miši Majiću da i ne govorimo, njegova je svaka dočekivana kao Njegoševa. Posle saopštavanja rezultata glasanja u decembru, pevalo se: „Oj, Majiću, samo piši, stajaćemo i na kiši!“

Objašnjenje za ovu ćutnju je jednostavno: Proglas je bio samo jedan od pokušaja gazde Šolaka da se doaka Vučiću. Nisu ga koštali mnogo, pa što da ne proba?

Ali, nedelotvornost čitavog koncepta Proglasa bila je očigledna od početka. Nametanje grupe ni od koga izabranih „istaknutih ličnosti“ za vođe čitave opozicije moglo je da prođe u afričkim kolonijama u 19. i okupiranim državama Evrope u 20. veku. Kakva je da je, Srbija je mnogo bolja nego što gazda Šolak i njegovi mediji žele da nam je predstave!

Zato je Proglas, kao potpuni politički promašaj, bio suspendovan. Sve do početka ove nedelje, kada su ih urednici N1 i Nove skinuli sa police, obrisali prašinu i ponovo gurnuli na javnu scenu. A evo i zašto…

Priča o navodnom hororu koji nas čeka ako se otvori rudnik u Jadru, ispumpala se. Opozicija koja je kampanju protiv litijuma krenula samo zato što je računala da će tako saplesti Vučića, prosto rečeno, preterala je: na gazda Šolakove televizije i na lokalne mitinge puštani su razni čudaci koji su pretili rađanjem nakazne dece, stogodišnjom žeđu, sprženom zemljom… i građani su shvatili da ih lažu. Da ih plaše kao malu decu, potcenjujući njihovu inteligenciju. Osim toga, postalo je belodano da opozicija nije iskrena kad priča o zašiti životne sredine: em su oni doveli Rio Tinto, em ne poriču da bi litijum trebalo kopati, ali da se to ne sme dozvoliti Vučiću, jer će mu ekonomski procvat Srbije učvrstiti popularnost.

Osim toga, i državni vrh efikasno se suprotstavio širenju panike, a krunu predstavlja juče formiran tim eminentnih zdravstvenih stručnjaka koji će se baviti posledicama po zdravlje ljudi u slučaju da dođe do kopanja litijuma. Na njih i njihove zaključke je mislio predsednik Vučić kad je rekao da ako se ispostavi da bi rudnik litijuma imao ma kakve štetne posledice po zdravlje stanovništva – mi nećemo ulaziti u taj posao!

Postalo je, dakle svima jasno da rudnik litijuma nije Baba Roga! Da će doneti ekonomski boljitak Srbiji. Od pobune Srbije zbog rudnika, sad je izvesno, nema ništa, još samo lokalni zanesenjaci i čudaci teraju svoje revolucije… I Ćuta, da ga ne zaboravimo, koji je najavio rat.

Gazda Šolak sada traži izlaznu strategiju, pa se setio Proglasa. Oni mu izgledaju najpogodniji – i najjeftiniji – za plasiranje nove mantre: „istina je da rudnik nije štetan, ali zbog mira u kući treba od njega odustati“! U saopštenju izdatom juče, oni podržavaju „zabranu geoloških istraživanja i iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije“, a kao razlog navodi ovo: “Imajući u vidu ogromno uznemirenje javnosti, duboke društvene podele i nepoverenje, odsustvo adekvatnog institucionalnog okvira, kao i društvenu i političku krizu nastalu tim povodom, ProGlas veruje da je u postojećim okolnostima to najbolje i najcelishodnije rešenje.”

Zadržimo se na nekim detaljima. Uz astronomiju, geologija je najstarija nauka. Još je neolitski čovek razmišljao koji je kamen dobar za kuću, a koji za sekiru, a od tada do danas bez dostignuća geologa ova civilizacija ne bi postojala! I sad imamo Proglas, imamo „istaknute ličnosti“ koje traže da se geologija u Srbiji zabrani! Šta je sutra na redu? Zabrana hemije? Ej bre!

Ali, na stranu ovo ludilo, pogledajmo njihove argumente: „ogromno uznemirenje javnosti“, „podele“, „politička kriza“… Sve to postoji samo u gazda Šolakovim medijima i na nalozima dokonih tviteraša, ne i u stvarnom svetu, pa je prema tome podložno onoj narodnoj da i na tarabi piše… nastavak znate. Jadan je ovaj način na koji gazda Šolak opoziciju spasava bruke. Svako od nas zna bar jednu porodicu u kojoj zbog najmlađeg sina, pijanca ili budale, svi idu na prstima, i govore ostalima: „Jeste, u pravu si, ali pusti, da ga ne nerviramo...“ To je taj rad!

Zato što su se Đilas, Ćuta ili Marinika uzbudili i uznemirili zbog rudnika litijuma, i što su „podeljeni od većine u društvu“, mi treba da odustanemo od retke šanse za ekonomski skok?

U onim porodicama se ipak na kraju nađe neko ko budali kaže da se tera u tri lepe, i ako mu nešto nije po volji neka udara glavom u zid…

Mogli bi i ovi zbog čije "političke krize" svi treba da ispaštamo!

Bonus video:

12:30

GAJOVIĆ ŽESTOKO OPLEO PO KONTROVERZNOM SRPSKOM MILIJARDERU: Šolak nije zaradio prvi milion već je dobio od Soroša OVO MU BAŠ SMETA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track