"LITIJUM JE ZA SRBIJU NAFTA DANAŠNJICE I OGROMNA ŠANSA" Ministarka Mesarović: Godišnje bismo prihodovali 180 MILIONA EVRA
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir televizija

"LITIJUM JE ZA SRBIJU NAFTA DANAŠNJICE I OGROMNA ŠANSA" Ministarka Mesarović: Godišnje bismo prihodovali 180 MILIONA EVRA

Politika -

Ministarka privrede Adrijana Mesarović kaže da je litijum istorijska šansa Srbije. Gostujući u jutarnjem programu Redakcija na Kurir televiziji ministarka je istakla da bi Srbija na godišnjem nivou prihodovala 180 miliona evra od ove delatnosti.

- Često izlazimo sa izjavama koje kažu ovo je istorijska šansa za našu zemlju i ovo suštinski jeste ekonomska i istorijska šansa za našu zemlju. Zašto? Zato što pre svega obezbeđuje dugoročni rast i razvoj. Znači ovo nije projekat koji sa svojom realizacijom donosi neki benefit kratkog daha na godinu, dve. Ovo je projekat koji obezbeđuje dugoročni prosperitet, dugoročni ekonomski napredak - započela je na ovu temu Mesarović, pa nastavila:

Adrijana Mesarović
foto: Kurir televizija

- Zato što je u pitanju nova tehnologija, visoka tehnologija, pravac u kom će se Evropa i svet dalje razvijati. A to je potražnja za katodama, anodama, električnim baterijama, odnosno baterijama i električnim vozilima. Mi u našoj zemlji već imamo fabriku Stellantis u Kragujevcu koja proizvodi električna vozila, ali nam je cilj da privučemo nove i da taj lanac vrednosti koji podrazumeva eventualnu eksploataciju rude zadrži u smislu prerade u Srbiji i da se kreira taj lanac vrednosti koji se odnosi upravo na proizvodnju svega što sam navela - rekla je ministarka i dodala:

- Zamislite da kada se stvore ti uslovi kreiramo ceo taj lanac vrednosti u Srbiji, da sve te fabrike otvorimo upravo u našoj zemlji i zaposlimo preko 20.000 ljudi. Zamislite koje će to ekonomske benefite doneti za životni standard građana, za mogućnost povećanja plate i penzija. Prve procene su da bi preko 180 miliona evra godišnje Republika Srbija prihodovala od rudne rente, drugih taksi i poreza. Procena je da bi više od 25 miliona evra Loznica prihodovala godišnje od poreza.

12:04

LITIJUM JE ZA SRBIJU NAFTA DANAŠNJICE I OGROMNA ŠANSA Ministarka Mesarović: Godišnje bismo prihodovali 180 MILIONA EVRA

Za kraj je istakla i ekonomski benefit, koji je, po njenom mišljenu, ogromna šansa.

- Ogromni ekonomski benefiti koji bi imali apsolutno rast u budućnosti, jer će rast za ovom grupom proizvoda u budućnosti apsolutno biti prisutna, obzirom da smo deo industrijske revolucije koja se spravodi u svetu i mi moramo da se uhvatimo u koštac sa novim tehnologijama i sa onim što nameće budućnost. Litijum je za Srbiju nafta današnjice i mi imamo šansu današnjice. Mnoge zemlje, najrazvijenije zemlje u Evropi i svetu su gradile svoju ekonomiju tako što su eksploatisale sirovine kojima su bogati.

Kurir.rs

Bonus video:

10:22

U DOLINI JADRA NIŠTA SE NEĆE KOPATI NAJMANJE 24 MESECA! Vučević o litijumu za Kurir televiziju: Do tada ćemo dobiti sve odgovore

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track