Ambasade Srbije i konzulati u Nemačkoj i Austriji dobile su pretnje da će biti meta terorističkih napada, a ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić naveo je da te pretnje dolaze iz ekstremnih separatističkih krugova dela naše dijaspore sa Kosova i Metohije, odnosno od osoba albanske nacionalnosti.

Ministar policije Ivica Dačić dodao je da je preteće poruke uputio Denis Krasnići iz Švajcarske, koji se trenutno nalazi na KiM i izdat je nalog da se po povratku u Švajcarsku odmah javi u policiju.

Kurir televizija "OVO JE SPOJ RADIKALNOG TERORIZMA I ISLAMSKOG FUNDAMENTALIZMA" Miletić: Nisu Amerikanci još pre dva meseca upozorili EVROPU

Gosti Pulsa Srbije ovim povodom bili su Ivan Miletić, analitičar i Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

ivan-miletic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ja bih to gledao u nekom širem spektru. Sjedinjene Američke Države su prvo objavile alarm za ceo svet, pa su pre jedno dva meseca objavile za svoje vojne baze u Evropi. Imali smo i Olimpijske igre, imali smo i Evropsko prvenstvo u fudbalu. Tako da su očito nešto su snimili na terenu. I sad, pošto se ništa nije desilo, imate usamljene likove koji pokužavaju da se dokažu svojim organizacijama. A s druge strane, imate i ta politička kretanja, celo to podizanje tenzije oko mosta u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, koje dodaje ulje na vatru. Situacija je dovoljno ozbiljna da imamo i vest da je šef CIA stigao u Sarajevo i dolazi u Beograd - rekao je Ivan Miletić.

Drugi sagovornik voditeljke Anastasije Čanović posmatra najnovije pretnje iz drugog ugla.

dejan-miletic.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Ja primećujem jedan rast radikalizma, prebacivanje nasilja u politiku. To je ono što je Kurti uradio na Kosovu i Metohiji. Pa je onda nekako podizana tenzija u Bosni i Hercegovini. I mi sad imamo jednu vrlo nezahvalnu poziciju, gde vidimo da je Senad Ramović, ubijeni terorista mudžahedin, bežao prema Kosovu i Metohiji.Znači vi imate sad spajanje radikalnih šiptarskih terorističkih grupa sa islamskim fundamentalizmom. I to je ono što mi znamo da je na području Kosova i Metohije najviše islamista bilo po broju stanovnika. Vi imate to preplitanje slamskog fundamentalizma i neko se setio da ih upregne u smeru destabilizacije regiona. I to je po meni vrlo evidentno - smatra Dejan Miletić.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "I BEOGRAD JE U OPASNOSTI OD TERORISTIČKOG NAPADA, U REGIONU PRISUTNA BELA AL KAIDA" Dulović: Pretnje ambasadama shvatiti ozbiljno