SRBIJA DOBIJA 12 NOVIH RAFALA, UGOVOR VREDAN 2,7 MILIJARDI! Sjajne vesti nakon sastanka Vučića i Makrona - potpisano 12 sporazuma
Foto: Nemanja Nikolić, Petar Aleksić

zvanična dvodnevna poseta francuskog predsednika

SRBIJA DOBIJA 12 NOVIH RAFALA, UGOVOR VREDAN 2,7 MILIJARDI! Sjajne vesti nakon sastanka Vučića i Makrona - potpisano 12 sporazuma

Politika -

* Saradnja Srbije i Francuske u svim društvenim sferama, kupovina "rafala" velika vest

* Francuska zemlja na koju se ugledamo, oslanjamo i sa kojom nastavljamo da radimo

* Makron: Srbiji je mesto u Evropskoj uniji - Evropskoj uniji je potrebna jaka i demokratska Srbija

Predsednik Francuske Emanuel Makron sleteo je u Beograd u pratnji "lovaca" u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će s predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarati tokom večeri o brojnim važnim temama.

Drugog dana posete, Makron će otići u Novi Sad gde će u 10.30 sati posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke. Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsednika Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Schneider Electric LLC" u Novom Sadu.

Prema programu drogog dana posete, od 15 i 30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika. Oko 15.50 časova uslediće ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.

20.45 - Odgovor na pitanja novinara

"Sporazum koji je danas potpisan je istorijski. Mi verujemo u važno mesto Srbije za bezbednost regiona. Poštujem partnerstvo Srbije sa Rusijom i Kinom, ali ovo je otvaranje Srbije i prema Francuskoj", poručio je Makron odgovarajući francuskoj novinarki na pitanje o nabavci aviona.

Makron je potom govorio o slučaju osnivača Telegrama.

- Francuska je zemlja koja štiti slobodu govora, štiti i voli inovaciju i preduzetništvo. Mi smo zemlja gde postoji podela vlasti i imamo pravnu državu koju kontrolišu nezavisne sudije i to je dobro. Ja nisam znao da gospodin Durov dolazi u Francusku, i to je normalno jer ja ne treba da znam ko ukazi u Francusku i ko iz nje izlazi, bilo da se radi o francuskim državljanima ili ne. Ja nisam pozvao i nije trebalo da se vidim sa gospodinom Durovom, nisam znao da on dolazi u Francusku. Radi se o nezavisnoj akciji pravosudnih organa Francuske, koja je organizivala transparentno ovu akciju. Kada govorimo o davanju državljanstva Durovu, to je bilo 2018. godine. Ja potpuno stojim iza te odluke. Radilo se o strategiji gde smo želeli da omogućimo ženama i muškarcima, sportistima, umetnicima, koji žele da nauče francuski jezik,koji žele da razvijaju inovacije, kada oni žele da dobiju državljanstvo mi smo im davali. Ja sam dao državljanstvo gospodinu Durovu, kao što sam dao i drugima. Mislim da je to nešto dobro za našu zemlju i nastaviću da radim to uz poštovanje pravila koja sam ovde spomenuo. Ništa više o tome ne znam i normalno je da ne znam ništa o tome jer se radi o državi prava i pravosudnim organima koji su nezavisni - rekao je Makron odgovarajući na pitanje francuske novinarke o slučaju osnivača Telegrama.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

Predsednik Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da li se Srbija kupovinom "rafala" udaljava od Moskve i približava EU, istakao da je ponosan na politiku Srbije, što uvek poštuje Povelju UN, što se ne bi moglo reći za mnoge zemlje na Zapadu.

- Znam da bi Emanuel voleo da uvedemo sankcije Rusiji, ali se ne stidim svoje odluke. Ja objašnjavam svoje poteze svom narodu. Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da ih doživljavamo kao prijateljski narod.

- Više smo humanitarne pomoći dali nego svi na Zapadnom Balkanu, pa puta dvadeset, istakao je Vučić.

Napomenuo je i da je nemoguće, što se tiče "rafala", da Srbija prenese tehnologiju Rusiji.

Makron je govorio i o geopolitičkoj situaciji Srbije.

- Zamolili ste me da prokomentarišem geopolitičku poziciju Srbije. Dobra geropolitička pozicija Srbije je ona koja je u službi srpskog naroda. Ima jedna osoba ima legitimitet da se tim pitanjem bavi i to je srpski predsednik. Ovo isti važi za Francusku. Ja neću komentarisati šta radi predsednik Vučić i kako vodi svoju državu. Srbija suvereno odlučuje sa kim želi da sarađuje i da ima dijalog, nije na Francuskoj da o tome govori. Mogu samo da vam kažem šta Francuska želi. Francuska želi da Srbija bude deo Evrope, jer ja kad vidim mapu Evrope ja vidim da smo blizu i da zajedno budemo jači, da zavisimo jedni od drugih. I onda smo manje zavisni od onih koji su dalje od nas.

- Imamo zajedničke vrednosti, zajedničku geografiju i zajedničke probleme i želim da u zajednici, političkoj i evropskoj, imamo konkretna partnerstva.

Vučić je odgovorio na pitanje novinara kako vidi to što je Francuska donedavno bila protivnik prijema novih članica i to što smo sada od predsednika Francuske Makrona čuli da Francuska želi Srbiju u EU i na koji način ta zemlja pruža podršku Srbiji.

- Ja sam stvarno zahvalan i francuskim diplomatama, pre svega francuskom predsedniku Makronu. U mnogo situacija Francuska je razumela poziciju Srbije, koja nije laka i koja nije jednostavna. I nije uvek lako, nije jednostavno, niti razumljivo. Predsednik Makron je podržavio i poslednji put i bio jedan od inicijatora da nam se otvori klaster tri ili četiri, rekao je Vučić.

Vučić se dotakao i nabavke "rafala".

- Uzeli smo loigistiku, rezervne delove, opremu, krenuli smo i preogovore o naoružavanju sa francuskom vladom i ministarstvom odbrane. Srećan sam što će Srbija imati tako dobre i tako tehnološki savremene mašine u svom posedu.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

20.35 - Zvanično obraćanje Emanuela Makrona

Predsednik Francuske Emanuel Makron se na početku obraćanja zahvalio predsedniku Vučiću na toplom dočeku i naveo da mu je drago što se sa svojom delegacijom vratio u Srbiju.

- Želeo bih da danas svojim prisustvom ponovo uputim poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da na najodlučniji način izjavim da je vašoj zemlji mesto u Evropi, Evropskoj uniji.

Makron je rekao da je u poslednjih pet godina došlo do velikih promena na svetskoj sceni, a da je u ovom periodu došlo do znatnog povećanja saradnje i utemeljenja prijateljstva između Francuske i Srbije, a potom se osvrnuo na projekat Aerodroma „Nikola Tesla“ koji je trenutno u toku u parnerstvu Francuske i Srbije, kao i niz projekata na kojima ove dve zemlje trenutno rade ili planiraju da započnu.

Francuski predsednik istakao je da Srbija na polju evrointegracija uživa potpunu podršku Francuske u svakom pogledu i da se u bliskoj budućnosti raduje otvaranju novog pregovaračkog poglavlja.

- Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je svotu od gotovo 600 miliona evra i nastavlja da razvija svoje aktivnosti. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološkoj i energetskoj tranziciji u Srbiji. Danas sporazumi koji su potpisani su jako važni za sve to. Evropskoj uniji je potrebna jaka i demokratska Srbija, a Srbiji je potrebna jaka i suverena Evropska unija – rekao je Makron.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
foto: Nemanja Nikolić

Dodao je kako će sutra imati zadovoljstvo i čast da poseti jednu od najvećih nacionalnih kulturnih ustanova Srbije koja se nalazi u Novom Sadu, kao i da u velikoj meri sportisti predstavljaju sponu između dve zemlje.

- Počevši od Novaka Đokovića. Sportisti dveju zemalja su dobili jako puno medalja. Imali smo divnih slika ovog leta sa Olimpijskih igara. Vi imate vašeg heroja koga ste vi ovde slavili kada se vratio u Srbiju. Mi smo ga takođe slavili u Francuskoj. On je postigao neverovatan uspeh, poručio je Makron.

Makron je naveo je da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine sastavni deo procesa približavanja Evropskoj uniji, o čemu se mnogo razgovaralo u više glavnih gradova Evrope.

Ukazao je da to pitanje neće biti rešeno bez kompromisa sa obe strane i ako ne bude političke hrabrosti da se postigne rešenje.

U tom smislu, čestitao je srpskim organima na odlukama donetim krajem prošle godine, kako bi se počelo da saprovođenjem sporazuma iz Ohrida.

- Sa našim evropskim partnerima smo rekli koliko smo zabrintu zbog jednostranih poteza Kosova koji ne šalju dobar znak. Budite uvereni da će Franuska i dalje posebno pažljivo pratiti uslove u kojima živi srpska zejednica na Kosovu. U tom smislu, posebno smo privrženi fomiranju Zajednice srpskih opština.

Napomenuo je da se vratio u Srbiju da bi video kako Srbija i Francuska mogu da nastave svoj put u međunarodnom i evropskom kontekstu.

- Moja poruka današnja poruka je o odlučnosti i poverenju, nastavićemo da pružamo podršku naporima kako bi se ostvarila normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Na taj način će se poboljšati vaši odnosi sa svim partnerima. Dragi Aleksandre, još jednom hvala na strateškim odlukama koje ste danas doneli, na angažmanima koje ste preuzeli, puno smo razgovarali na raznim mestima, delili analize, puno sam naučio kada sam vas slušao, vi ste uvek radili ono što ste rekli da ćete raditi. To je nešto što veoma cenim. To je prijateljstvo između naših naroda, nastalo u borbi za našu Evropu. U važnim trenucima naši narodi su uvek bili jedni pored drugih. Imamo taj ideal romantizma, imamo hrabrost, istorija je važna za njih. Odluke koje smo danas doneli na skroman način nastavljaju ovu slavnu prošlost i naše prijateljstvo koje je zaista snažno. Ja sam vaš iskreni prijatelj, poštujem vas, ja želim da nastavimo da pišemo nove stranice prijateljstva između naša dva naroda, u trenutku kada je jako važno da imamo istorijski solidne prijatelje, a mi to imamo među nama.

20.25 - Zvanično obračanje Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku izlaganja istakao je da posebnu zahvalnost duguje Emanuelu Makronu zbog želje da poseti i drugi grad u Srbiji, pošto će sutra biti u Novom Sadu.

- Posebnu zahvalnost dugujem zato što ste izrazili spremnost i želju da posetite i neke druge gradove osim Beograda. Sa naročitim zadovoljstvom naglašavam našu i vašu posetu Novom Sadu. Mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju i time pokazali poštovanje prema građanima Srbije. Mi to umemo da cenimo i poštujemo. Imali smo duge razgovore, nastavićemo ih večeras do kasno u noć, takođe i sutra o svim važnim strateškim pitanjima. Zahvalio sam Makronu za podršci koju je Francuska pružala na EU putu ka našoj zemlji. Iz ovih 11 sporazuma ste mogli da vidite kako kroz sve sfere društvenog života se provlači naša saradnja.

- Sutra ćemo videti deo francuskih investicija. Dužni smo zahvalnost što francuske kompanije učestvuju u izgradnji metroa u Srbiji, a francuska kompanija će nam pomagati i u upravljanju celim sistemom. Srbija za deset godina neće imati dovoljno električne energije ukoliko ne koristi nuklearnu energiju.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
foto: Nemanja Nikolić

Istakao je i da naša prerađivačka industrija dobro raste i svi sektori osim energetike.

- Moraćemo da ulažemo mnogo više i mnogo više da se borimo. Tražićemo od francuske vlade da to uradimo na najčistiji mogući način. Velika je vest i kupovina rafala. Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi, 12 potpuno novih aviona rafala u vlasništvu Srbije. To je za nas ogromna vest! To će doprineti značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije. Potpuno drugačiji pristup. Mi smo srećni što postajemo deo "Rafal kluba". Hvala predsedniku Makronu što je doneo takvu odluku i što nam je omogućio da kupimo nove "Rafale". Iako nije bilo lako.

- Mi smo i danas sa Erikom od 12 do 2 pregovarali poslednje delove i pasuse ugovora. Ne zna se ko je teži Erik ili Siniša. Nekako sam ja danas uspeo da pomirim interese i srećan sam što smo ovo mogli večeras da potpišemo. Verujem da ćemo imati dobru saradnju naših armija u budućnosti. Ovo je nešto što je na komercijalnom nivou dobro urađeno. Mi ćemo u 2024. i 2025. uplatiti iz budžeta po 15 posto, po 421 milion evra. Pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u BDP-u.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
foto: Nemanja Nikolić

20.13 - Ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata

Počela je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali "Jugoslavija".

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i generalni direktor Francuske razvojne agencije Remi Riu razmenili su Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Francuske agencije za razvoj (AFD) u pogledu međusobne saradnje.

Takođe su razmenjeni i Aneks 2 Sporazuma između Vlade RS i Vlede Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji, Trostrani ugovor o partnerstvu pod okriljem Fonda za tehničke ekspertize i prenos iskustva između Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije, Francuske agencije za razvoj i Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza, Izjava o namerama o saradnji u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru između ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i ministra poljoprivrede i prehrambenog suvereniteta Francuske, Sporazum o interesu između Vlade Srbije, SUEZ International SAS u odnosu na projektovanje, izgradnju, finansiranje, rad i održavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu, Izjava o namerama između Vlade Srbije i međuministarskog delegata za strateško snabdevanje rudama i metalima Francuske o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina i Pismo o angažovanju za procenu potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji u okviru Memoranduma o razumevanju između WDF i Vlade Srbije.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić sa Erikom Trapijeom, izvršnim direktorom i predsedavajućim Dassault Aviation razmenio je Ugovor o nabavci aviona "rafal" i prateće robe i usluga.

Osim toga, razmenjeni su i Pismo namere u vezi saradnje Ministarstva zdravlja Republike Srbije sa Bouygues Batiment International u oblasti razvoja Regionalnog instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Izjava o namerama između minista nauke, teknološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i ministra visokog obrazovanja i istraživanja i ministra poljoprivrede i istraživanja inovacija, Izjava o namerama između ministra turizna i omladine RS i ministarskog delegata ispred Ministarstva privrede, finansija, industrijskog i digitalnog suvereniteta, nadležnog za poslove privrede, turizma i potrošača Francuske o saradnji u oblasti turizma i Ugovor o kreditnom aranžmanu između akcionarskog društva Elektromreže Srbije Beograd i Francuske agencije za razvoj.

1 / 13 Foto: Nemanja Nikolić

18.25 - Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije i predsednik Francuske dočekani su uz stroj Počasnog bataljona Garde Vojske Srbije i crveni tepih ispred Palate Srbija.

Intonirane su himne Francuske i Srbije, nakon čega su Vučić i Makron jedno drugome predstavili članove svojih delegacija, nakon čega je usledio tet-a-tet sastanak.

Tokom intoniranja hime dve države ispaljivani su počasni plotuni.

1 / 48 Foto: Printscreen RTS

Pored Vučića, Makrona su dočekali i predsednik Vlade Miloš Vučević i ministri u Vladi Srbije - Siniša Mali, Bratislav Gašić, Aleksandar Martinović, Tanja Mišćević, Jelena Begović, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Husein Memić, Irena Vujović, Zlatibor Lončar.

U 19.40 uslediće ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija u "Palati Srbija".

00:19

Vučić i Makron

18.05 - Predsednik Vučić dočekao je Makrona na Aerodromu "Nikola Tesla" uz najviše državne počasti

Francuski predsednik sleteo je u pratnji "lovaca", a nakon srdačnog susreta sa predsednikom Vučićem uputili su se ka Palati Srbije gde će razgovarati o brojnim važnim temama.

1 / 15 Foto: Petar Aleksić

17.30 - Poslednje pripreme neposredno pre dolaska francuskog predsednika

Odrađene završne pripreme protokola i obezbeđenja pre nego što visoki gost dođe u posetu našoj zemlji.

1 / 5 Foto: Petar Aleksić
00:18

Pripreme za svečani doček predsednika Francuske Emanuela Makrona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track