"SRBIJA TREBA DA POSTAVI JASNO GRANICE ZA ONE KOJI JAVNO BLATE NAŠU ZEMLJU!" Stručnjaci o spornim izjavama Severine
Foto: Kurir televizija, Nemanja Nikolić, Dado Đilas

kurir televizija

"SRBIJA TREBA DA POSTAVI JASNO GRANICE ZA ONE KOJI JAVNO BLATE NAŠU ZEMLJU!" Stručnjaci o spornim izjavama Severine

Politika -

Severina Vučković, poznata hrvatska pevačica, nedavno je izazvala buru svojim kontroverznim izjavama o Srebrenici i Jasenovcu, što je ponovo otvorilo pitanja o granicama tolerancije i nacionalnom identitetu u Srbiji.

U emisiji "Ni pet ni šest" na Kurir televiziji, trojica uglednih gostiju - Dragoslav Bokan, direktor Instituta za nacionalnu strategiju, novinar Nikola Jović, i odgovorni urednik Kurira, Rajko Nedić - podelili su svoja razmišljanja o ovoj temi, naglašavajući važnost očuvanja nacionalnog dostojanstva i postavljanja jasnih crvenih linija.

13:42

Stručnjaci o spornim izjavama Severine u emisiji Ni pet ni šest (prvi deo)

Dragoslav Bokan je svedočeći o opasnostima popustljivosti, rekao:

- Mi još nismo savladali ni prva slova nacionalne odbrane i naše srpske kulturne politike. Ne možemo govoriti o zabranama i konceptima kad još nismo izgradili društvo koje je sposobno da podnese takve korake. Mi često ne osećamo ugroženost kada neko podržava lažni genocid u Srebrenici, dok istovremeno ignoriše naše stradanje. Ta popustljivost nas dovodi do situacije u kojoj brzo zaboravljamo provokacije, idemo dalje kao da se ništa nije dogodilo.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Bokan je ukazao na problem duboko ukorenjenog jugoslovenskog nasleđa, koje, po njegovim rečima, često sprečava izgradnju autentičnog srpskog društva.

- Mi smo Srbija u kojoj srpska država živi u kohabitaciji sa jugoslovenskim društvom, a ne srpska država sa srpskim društvom. Moramo izgraditi srpsku javnost, srpsku kulturnu politiku, da bismo u budućnosti bili u stanju da se suočimo sa izazovima koje nosi vreme u kojem živimo - dodao je Bokan.

Nikola Jović je otvoreno govorio o dvostrukim standardima koji postoje u tretmanu srpskih i hrvatskih javnih ličnosti:

- Gde su naše crvene linije? Oni naše ljude, koji na teritoriji Hrvatske pevaju za njih nepodobne pesme, kažnjavaju novčano i zatvorski. Kod nas je situacija drugačija - morate mnogo gore da uradite da biste dobili zabranu ulaska u Srbiju. Mnogo je onih koji decenijama izgovaraju gnusne stvari o Srbima, a opet dolaze ovde, rade i zarađuju. To nije pitanje pojedinaca, već pitanje države.

08:13

Stručnjaci o spornim izjavama Severine u emisiji Ni pet ni šest (drugi deo)

Jović je naglasio da bi Srbija trebala postaviti jasne granice i prestati dopuštati da oni koji javno blate našu zemlju profitiraju na njenom tržištu.

Rajko Nedić se osvrnuo na simboliku koju određene ličnosti koriste, ukazujući na to koliko je to često provokativno i uvredljivo za srpsku javnost:

- Za nas je posebno bolno kada neko, poput Selme Bajrami, koristi simboliku koja propagira 'Veliku Albaniju'. To nije samo njihov nacionalni znak, već jasan simbol teritorijalnih pretenzija. Kada takve ličnosti dolaze u Srbiju, morale bi biti svesne koliko je to provokativno i uvredljivo.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Nedić je dodao da Srbija mora zauzeti čvršći stav prema onima koji koriste umetnost i javne nastupe da provociraju srpsku javnost, dok istovremeno profitiraju na našem tržištu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

08:30

SVE JE ISPLANIRANO, SEVERINU ISKORISTILI KAO ORUŽJE PROTIV SRBIJE! Vuletić: Plašim se sada za položaj našeg naroda u Hrvatskoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track