Prištinska policija već 12 dana blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije.

Više stotina zaposlenih i dalje ne može na svoja radna mesta a kosovskispecijalci upali su u depo Narodne banke Srbije u Leposaviću gde je zaplenjena dokumentacija.

Uhapšeni srpski mladići u Kosovskoj Mitrovici

Najmanje tri mlađe osobe srpske nacionalnosti uhapšene su oko ponoći u severnom delu Kosovske Mitrovice, objavio je predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević.

Kosovska policija odbacila je navode da je danas oduzeta dokumentacija iz Trezora Narodne banke Srbije u Leposaviću, već iz "paralelne opštine", odnosno Privremenog organa, preneo je Kljan Kosova.

Lajčak danas u Beogradu

Evropski posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak danas stiže u Beograd na razgovor sa predsednikom Srbije. U međuvremenu, dogodio se i novi upad prištinskih specijalaca juče u Leposaviću.

Iz trezora Narodne banke Srbije odneta je dokumentacija. Trezor nije u funkciji od maja, kada su zatvoreni svi objekti Poštanske štedionice. Bokada privremenih organa u opštinama na severu Kosova i Metohije traje od 30. avgusta.

Premijer Srbije Miloš Vučević kaže da nas čekaju "ne laki dani" za KiM i da je potrebno strpljenje i strateško razmišljanje za ono što je pred nama.

Događaji u Leposaviću: Nastavljeno iseljavanje srpskih insistucija i udruženja iz zgrade Privremenog organa

U Leposaviću je juče nastavljeno iseljavanje udruženja čije se prostorije nalaze u zgradi Privremenog organa, nakon što je u taj objekat pre 11 dana upala kosovska policija.

Sa drugog sprata u toj zgradi iseljavaju se prostorije koje su koristili Lovačko udruženje, Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i puteve, Udruženje roditelja "Podrži me" i pojedine kancelarije Privremenog organa.

Udruženja "Podrži me" čine roditelji i deca sa smetnjama u razvoju, koji su ranije danas potvrdili da im je rečeno da isprazne prostoriju.

Ispred ulaznih vrata bio je juče kamion za utovar robe, kao i dva policijska džipa sa policajcima koji danonoćno dežuraju ispred institucije i jedno oklopno vozilo u krugu Trezora NBS, čije su kapije zatvorene danas posle podne.

collage.jpg
Printscreen/Kosovo-online 
foto: Printscreen/Kosovo-online

Inače, na zgradi Privremenog organa od juče je istaknuta zastava Kosova, dok je na trećem spratu istaknuta tabla sa natpisom Akademija strukovnih studija kosovsko metohijska odsek Uroševac-Leposavić koja je do upada policije stajala iznad ulaznih vrata.

Kfor u rutinskoj patroli u Zubinom Potoku i Leposaviću

Letonski vojnici dodeljeni regionalnoj komandi Kfora - Istok izvršili su rutinsku patrolu u opštini Zubin Potok. Američki vojnici iste komande Kfora izvršili su patrolu u opštini Leposavić.

Kako je objavljeno na Fejsbuku, patrole su jedna od nekoliko aktivnosti koje Kfor sprovodi svakodnevno, kao podrška trajnoj bezbednosti širom Kosova.

Podseća se da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat, zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da doprinosi bezbednom i sigurnom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

Sve je počelo upadom kosovske policije

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije upali su 30. avgusta u popodnevnim satima u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu - Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Od tada je prošlo 11 dana, a iseljavanje prostorija koje je koristio Privremeni organ u Leposaviću nastavljeno je i danas pre podne, kad je odneta dokumentacija iz Trezora NBS.

Kurir.rs/RTS/Kosovo online