Američki ambasador Kristofer Hil našao se na meti pozicije zbog izjave o protestima protiv litijuma. Hil je istakao da Srbija ide ka Zapadu, a da u protestima vidi i borbu protiv tog puta, a na njegovu izjavu je reagovao predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, koji je Hilu uputio otvoreno pismo u kom je izneo brojne uvrede i optužbe.

Naime, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil rekao je da "nema sumnje" da Srbija ide ka Zapadu, a da u protestima protiv litijuma vidi i borbu protiv tog puta.

r.jpg
Printscreen RTS 
foto: Printscreen RTS

"Ipak, verujem da Srbija može da krene pravim putem", izjavio je Hil na debati "Demokratska otpornost, vladavina prava i ekonomska sigurnost: Pregled političkih opcija za Zapadni Balkan".

Američki ambasador je primetio da među onima koji se na ulicama bore protiv litijuma ima mnogo onih koji podržavaju Rusiju. Hil je dodao i da je svestan toga da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju simpatije Srba prema Rusiji i frustriranost Zapadom.

On je istakao i da je Srbija važna zemlja u regionu, kao najmnogoljudnija i najveća.

- Za Sjedinjene Američke Države važan je direktan razgovor i dijalog svih zemalja iz vašeg regiona - poručio je Hil.

Nakon ove izjave oglasio se Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, koji se obrušio na američkog diplomatu te mu uputio otvoreno pismo. Zbog Hilove izjave u vezi s protestima i litijumom, Đilas je izneo optužbu i istakao da je tumači kao "potvrdu glasina" da je i američki ambasador "na platnom spisku Aleksandra Vučića".

"Zaista ne znam kako drugačije da objasnim da u borbi za demokratske vrednosti, za zdrav život, za sprečavanje zagađenja velikog dela Srbije, dakle za evropske, tj. zapadne vrednosti, vi vidite to što ste rekli. Ali vidite, problem je u tome što tri četvrtine Srbije ne prihvata licemerni stav dela i zapada i istoka koji glasi: "Nama zelena energija, a Srbima potpuno crnilo." E pa, neće moći, gospodine Hil" - poručio je, između ostalog, lider SSP.

Podsetimo, ovo nije prvi put da Dragan Đilas napada američkog ambasadora.

Lider SSP je u junu kritikovao Hila zbog njegovih stavova o regularnosti izbora, a prethodno je Đilas ušao u sukob s Hilom u aprilu. Tada se predsednik SSP obrušio na diplomatu, koji je u svojstvu posmatrača prisustvovao sastanku vlasti i opozicije.

"Biću kratak i jasan: ne znam po kom osnovu ste uopšte prisustvovali sastanku. Verovatno ste bili tu s mladine strane", rekao je tada Đilas.

Američki ambasador je samo jednom prokomentarisao Đilasove napade, rekavši da "ne voli da komunicira s ljudima preko medija".

Kurir.rs

Bonus video:

kurir televizija "OČITO JE DA JE ĐILAS IZGUBIO MESTO VOĐE OPOZICIJE" Predsednik pokreta "Nema nazad - Iza je Srbija" o raskolu koalicije SPN