BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije jutros u 10 sati nastavili su sednicu o rebalansu budžeta 2024.

 Tokom sednice o rebalansu, predsednica skupštine Ana Brnabić više puta je ponovila da vanredno zasedanje traje do kraja septembra, a da od 1. oktobra počinje redovno zasedanje, te da možda neće biti dovoljno vremena za pomenutu sednicu. Poslanici će započeti danas u 14 časova novu vanrednu sednicu o litijumu na čijem dnevnom redu je predlog 86 poslanika opozicije o izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Brnabić: Predsednik Vučić nema ovlašćenja da bude na sednici o litijumu

Brnabićeva je rekla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema ovlašćenja da prisustvuje sednici o litijumu, jer je, kako je istakla, reč o posebnoj sednici koju je tražila opozicija.

"Ne znam zašto mi dobacujete, rekli ste da nisam u pravu i da nisam govorila istinu kada je vaša koleginica, ovlašćeni predstavnik za ovaj zakon, rekla da Aleksandar Vučić ne može da bude ovde", navela je Brnabićeva. Ona je tako odgovorila na pitanje poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute da li će Vučić danas doći na sednicu parlamenta o litijumu.

Pošto je rasprava skrenula u drugom smeru od amandmana, Brnabićeva je opomenula poslanike da su tek na 66. amandmanu od predloženih 146 i zamolila ih da se ubrzaju, pošto je preostalo svega četiri sata za raspravu i da neće stići da završe sednicu na vreme da bi mogli da započnu sednicu o litijumu. Na to je poslanik SNS-a Marijan Rističević rekao da je spreman da povuče sve amandmane na rebalans budžeta koje je predložio, da bi poslanici na vreme završili raspravu o rebalansu i počeli sednicu o litijumu, ako je i opozicija spremna da učini isto što i on.

Snežana Paunović Srđanu Milivojeviću

- Mirko Marjanović nije vodio eksperimentalnu vladu nego vladu koja je imala pun kapacitet i poverenje građana. Međutim, ima jedna greška koju smo dozvolili, pustili smo da se sprovede tuđi eksperimernt, eksperiment koji je na vlast doveo ljude koji su bili u najmanju ruku čudni, da ne kažem težu kvalifikaciju. Oduševljava me ovaj smeh ovih mladih nada koji su zaboravili da 1999. godine niko ništa nije poklonio Aljbinu Kurtiju, al Boga mi nešto malo posle 2000. bilo je i takvih, nešto malo posle 2004. bilo ih je još više, nešto malo posle 2006. bilo je jako malo onih koji brane interese na KiM. Sramota je pred građanima Srbije koji pamte i prevaru 2000. godine i bombardovanje 1999. bez odluke SB UN-a i patnje ovog naroda koji je još uvek živ, nije to bilo pre 100 godina danas izgovoriti sve ovo što ste izgovorili. Vlada Mirka Marjanovića, kako rekoste eksperimentalna, ''rio kinto'', šta god je dozvolila i o tome postoje papiri istraživanja, odnosno zajedno sa rudarsko-geološkim fakultetom istraživanja kapaciteta države Srbije. Sve preko toga ste gospodo odlučili malo kasnije - rekla je Paunovićeva.

snežana paunović 2.jpg
Narodna skupština printscreen 

Brnabić Ćuti Jovanoviću: Ponovo ste izgovorili brutalnu neistinu

- Ponovo ste izgovorili brutalnu neistinu i da čuju građani Srbije... Prodavačice u Amanu rade za 40.000? Vi čoveče ne znate da je minimalna plata u ovom trenutku 47.335 dinara, vi to ne znate, baš vas briga, ali nema veze, sto puta neistine, rekla je Brnabićeva poslaniku Aleksandru Jovanoviću.

Jovanov Milivojeviću: Kad govori da je neko lobista Rio Tinta, govori o sebi

- Kad govori da je neko lobista Rio Tinta, govori o sebi... Godine 2011. u ovoj Skupštini, u ovoj sali, usvojen je Zakon o rudarstvu kojim je utvrđeno da nosilac eksploatacije može biti onaj ko je nosilac istraživanja. Prvo su Rio Tintu dozvolili da istražuje a onda verovatno na njihov zahtev promenili i zakon. Evo i listinga glasanja... i ko je na listi? Evo ga, Srđan Milivojević, DS Kruševac, ali tu se priča ne završava..., kazao je Jovanov pokazujući dokument iz arhiva Skupštine dok je Milivojević u klupi čitao nekakav papir.

srđan milivojević.jpg
Narodna skupština printscreen 

 - Ako želite da vidite kako izgleda pravi lobista Rio Tinta onda moramo da se vratimo u 2006. godinu, nastavio je Jovanov.

- Naime, 2006. u aprilu, u onoj drugoj sali glasalo se za zakon gde je prvi put uvedeno da ko istražuje može i da eksploatiše... i Tim zakonom su ukinuli mogućnost državi Srbiji da zarađuje, e oni su to ukinuli tim zakonom. E, da vidimo ko je glasao za taj zakon...Pogledajte lobiste Rio Tinta - zašto bi 4 poslanika tada opozicione Demokratske stranke došla na sednicu i glasala za izmenu zakona koji nema nikakve veze sa njima a sada ćemo da pročitamo i njihova imena među kojima je i poslanik Bojan Pajtić iz Novog Sada... dr Dragor Hiber. Nemojte da ste nervozni, sve imam u papirima... Pa nek sad objasne iz opozicije zašto su 4 poslanika opozicione DS glasala da se ukine pravo države Srbije da raspiše tender ako se pronađe neki novi mineral.   

milenko jovanov.jpg
Narodna Skupština Srbije Printscreen 

Brnabić: Rio Tinto koalicija može biti samo vaša, vi ste ga doveli

Predsednica Skupštine Ana Brnabić osvrnula se na izlaganje Srđana Milivojevića koji vladajuću stranku nazvao Rio Tinto koalicijom na šta mu je ona rekla: Rio Tinto koalicija može biti samo vaša, vi ste ga doveli. 

- Vi kažete Rio Tinto koalicija a ona može biti samo vaša, jer vi ste doveli Rio Tinto, pretpostavljam da ste mislili na sebe i svoje koalicione partnere. Samo onaj koji ga je doveo može sebe da zove Rio Tinto, rekla je Brnabić dodavši da mora da odgovori na neistine.

- Nikad mi nije bilo jasno zašto oni tu kompaniju zovu Rio Kinto, a sad mi je jasno - kazala je Brnabić.

skupština.jpg
Narodna Skupština Srbije Printscreen 

Nastavljeno Drugo vanredno zasedanje 

U sali prisutna 134 poslanika. Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas Drugo vanredno zasedanje, a na dnevnom redu sednice koja je počela u prošli ponedeljak je sedam tačaka, od kojih je jedna predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu.

Podneto je ukupno 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta. Rebalansom budžeta je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi, odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se povećava roditeljski dodatak.

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi ovu sednicu da završe do 14 časova, a zatim će odmah otpočeti novu, pošto je za taj termin predsednica parlamenta Ana Brnabić zakazala Treće vanredno zasedanje Skupštine Srbije, na kojem će se razmatrati izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanja kojima se predlaže zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Opozicija je zahtev za vanrednim zasedanjem predala 10. septembra, a na kolegijumu skupštine 18. septembra dogovoreno je da se prvo održi sednica o rebalansu budžeta, pa da u nastavku bude zakazana takozvana sednica o litijumu.

U predlogu izmena zakona, opozicija traži zabranu istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma.

Kurir.rs