Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić obraća se javnosti na konferenciji za medije u parlamentu.

Konferencija je zakazana kao odgovor na obraćanje narodnog poslanika i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića. On je prethodno na konferenciji za novinare rekao da je kompanija Rio Tinto učestvovala u nameštanju izbora u Gvineji kako bi došla u posed rezervi gvožđa i to je, kaže, dokazano nakon sprovedenih istraga.

whatsapp-image-20230518-at-4.42.13-pm.jpg
Nemanja Nikolić 

 "Aleksić je današnjom izjavom direktno optužio koalicione partnere za mito i korupciju. Opozicija ih je dovela i izabrala", poručila je Brnabić.

"Narodni poslanik Aleksić je, uz Rio Tinto, pre svega, svojom izjavom direktno optužio svoje koalicione partnere za mito i korupciju,sa kojima je potpisao ovaj Predlog zakon o izmenama i dopunama i koji su bili na vlasti od 2000. do 2020. Mi Rio Tinto doveli u Srbiju nismo. Opozicija ih je dovela i izabrala, Rio Tinto smo nasledili, oni su tada bili vlast. Zbog čega su baš njih izabrali? Od generalnog direktora kompanije Rio Tinto su svi građani Republike Srbije mogli direktno da čuju na sastanku u Ljuboviji, citiram: Došli smo kada su nas pozvali 2001. godine", poručila je Brnabić.

Ona je takođe dodala da ni u jednom razgovoru sa kompanijom Rio Tinto nije bilo ikada reči o mitu i korupciji i da je veoma zanimljivo čuti ako poslanik Aleksić ima takva saznanja.

Screenshot 2024-09-30 134009.jpg
Printscreen Pink 

 "Nemam nameru da branim Rio Tinto, ne zanima me da se bavim time. Zanima me da Miroslav Aleksić kaže zašto su njegovi koalicioni partneri - Demokratska stranka, G17plus i svi njihovi sateliti koji su nastali raspadanjem tih stranaka, zašto su baš takav Rio Tinto doveli u Srbiju? Podsetiću samo građane Republike Srbije da Rio Tinto svoju ćerku firmu Rio Sava Exploration registruje u Republici Srbiji 16. maja 2001. godine u APR. Ko je bio na vlasti 2001. godine? Aleksandar Vučić? Nije. Srpska napredna stranka? Ne. Ana Brnabić? Ne. Miloš Vučević? Ne. Bili su oni koji danas imaju da kažu sve najgore o Rio Tintu", dodala je Brnabić.

Ona je istakla i da je prethodna vlast menjala zakone u korist iskopavanja litijuma, da bi se omogućilo raspisivanje tendera za eksploataciona prava.

"Druga dozvola im se izdaje 17. januara 2005. godine. Tad je i dalje na vlasti Demokratska stranka Srbije, s tim što predsednik Srbije Boris Tadić,ujedno i predsednik DSS, a tada već i Dragan Đilas, direktor narodne kancelarije predsednika Republike. Niko od njih nema problem sa Rio Tintom koji su sami doveli i tim istražnim dozvolama. Ali je zanimljivo da Aleksić na svojoj konferenciji pominje Gvineju u kojoj Rio Tinto utiče da se menja Zakon o rudarstvu. 2006. godine se i ovde promenio Zakon o rudarstvu na način da se brišu iz Zakona koji je bio na snazi od 1995. godine članovi 14 i 15 koji kažu da se za eksploatacionu dozvolu mora raspisati tender, odnosno, da se otvori aukcija kako bi Republika Srbija dala eksploatacionu dozvolu onome ko ponudi najbolje uslove za našu zemlju, ili kako bi zadržao ekploataciona prava za sebe, a samo nadoknadila one investicije i istražne radove onoj kompaniji koja je dala istražne radove. Taj zakon se 2006. menja i odjednom se uvodi načelo da oni koji imaju istražna prava, koji su dali Rio Tintu 2004. godine, Vlada Demokratske stranke Republike Srbije dobija automatski dozvolu da se prijavi i za eksploataciona prava", izjavila je Brnabić.

Kurir.rs / A. Ć.