Predsednik Aleksandar Vučić učestvovao je u sredu na samitu Jugoistočna Evropa - Ukrajina u Dubrovniku i uspeo da iz zajedničke deklaracije izbaci delove o obavezi uvođenja sankcija Rusiji, što je bila još jedna konkretna potvrda istrajnosti nezavisne i principijelne politike naše zemlje. Uspeh srpske delegacije utoliko je veći ako se sagleda ceo kontekst u vezi sa Ukrajinom i Kosovom i Metohijom, ocenjuju sagovornici Kurira.

Vučić Zelenski Plenković.jpg
Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav Predsednik Vučić sa Zelenskim i Plenkovićem na samitu u Dubrovniku

 Oni kažu da je pokazan interes da se Srbija, kao važan faktor u regionu, nađe u Dubrovniku, što je i razlog izmena u deklaraciji, a ovo je istovremeno bio pokušaj da se nastavi pritisak na Srbiju.

Dva pravca

Karijerni diplomata Zoran Milivojević objašnjava za Kurir da je viđen još jedan diplomatski uspeh Srbije, jer su uvođenje sankcija Rusiji i potvrda kosovske državnosti bili i u Dubrovniku glavni pravci pritiska na našu zemlju.

screenshot-6.jpg
Kurir Televizija Zoran Milivojević

"Očigledno je bio interes da Srbija učestvuje i zbog toga su i učinjene izmene u deklaraciji. To znači da je Srbija važna država u regionu. Videla se i druga stvar, a to je pokušaj da se nastavi pritisak na Srbiju po dva osnova. Jedno je stav prema Rusiji kroz predlog u deklaraciji o obaveznom uvođenju sankcija i drugo da se poradi na potvrdi kosovske državnosti, imajući u vidu da je domaćin bila Hrvatska, koja snažno lobira i radi na potvrdi kosovske državnosti. Ni jedno ni drugo nije prošlo. Srbija je i pre odlaska na samit Jugoistočna Evropa - Ukrajina, ali i učešćem i nastupom na njemu u potpunosti zaštitila svoje državne i nacionalne interese i potvrdila principijelne stavove i kad je reč o međunarodnom pravu, i kad je reč o odnosu prema sankcijama, i kad je reč o stavu u vezi sa KiM", naglašava Milivojević.

On podseća da Srbija na svakom međunarodnom forumu i pri svakom susretu jasno potvrđuje svoj principijelan stav u vezi sa Ukrajinom, a to je stav o važnosti međunarodnog prava, principu nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a iznela ga je dan pošto je rat počeo.

Tri uspešne intervencije

Okupljanje u Dubrovniku bila je već treća situacija u kojoj je Srbija intervenisala da se pojedine stavke iz deklaracija izbrišu ili promene. U avgustu prošle godine u Atini, na zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iz početnog teksta deklaracije o podršci Ukrajini izbačen je pasus koji se tiče sankcija Rusiji. Slično se desilo i u februaru ove godine u Tirani, kada je srpski predsednik uticao da se ne pominju sankcije Rusiji niti maligni ruski uticaj u deklaraciji dogovorenoj na samitu o Ukrajini.

"Nema promene ni kada je reč o sopstvenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i nacionalnom interesu. I u Dubrovniku je bilo posebno važno da Srbija iznese svoj stav i ukaže na dvojake standarde upravo na mestu gde je tema Ukrajine bila okosnica", napominje naš sagovornik.

Okosnica regiona

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić kaže za Kurir da je iz mnogo razloga ovo ozbiljna diplomatska pobeda Srbije.

dejan-miletic.jpg
Kurir Televizija Dejan Miletić

"Srbija je pokazala da je njena pozicija od suštinske važnosti za region, ali i za usvajanje ove deklaracije iz prostog razloga što ne samo da je došlo do izmene nego i mnoge stvari koje su rađene u okviru ovog samita pokazuju da je prihvaćena pozicija Srbije, da je ona država koja je okosnica regiona, ali i ove alijanse u Dubrovniku, budući da su mnoge stvari koje su od velike važnosti za Ukrajinu, poput municije i određenih resursa, praktično uvezane i sa Srbijom. Ovo je jedna ozbiljna diplomatska pobeda u kojoj se naša pozicija prihvata kao legitimna i uvažava se naš interes. Srbija ovo vešto koristi kao platformu za implementaciju i onih svojih pet tačaka kada je u pitanju KiM. Podižemo glas u svim prilikama, ukazujemo na dvojake standarde i licemerstvo. To se sada ne tumači kao podrivanje bilo kakvog samita ili razgovora, nego prihvata kao legitiman stav Srbije, što je dosad bilo gotovo nemoguće", ocenio je Miletić.

Kurir.rs