BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Poslovnom forumu Srbija - Japan.

Tom prilikom organizovan je i susret s Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu DŽETRO (Jetro).

U obraćanju predstavnika japanske delegacije, rečeno je da je danas u Beogradu čak 100 njenih članova zbog velike zainteresovanosti za današnji skup u Beogradu ali i interesovanja japanskih investitora i kompanija za Srbiju posebno kad je reč o IT sektoru i brojnim talentovanim ljudima iz te oblasti. Predstavnik japanske delegacije ukazao je na izuzetan angažman ambasadora Srbije u Japanu kad je reč o unapređenju veza dveju zemalja.

Za današnju poslovnu delegaciju predsednik Srbije organizovao je čarter let a njime su u Beograd doleteli predstavnici čak 74 japanske kompanije. Od tog broja čak 28 imaju sedišta i u Evropi. Reč je o prvom direktnom letu Tokio - Beograd koji je upriličila Er Srbija.

Obraćanje predsednika Vučića

- Hvala još jednom što ste došli u Srbiju, počastvovani smo i privilegovani što se u Beogradu a ovo je sasvim sigurno najveća japanska delegacija ikad u Srbiji - rekao je Vučić podsetivši da je pre pet i po godina ugostio premijera Šinzo Abea, što mu je, kako je rekao, bila velika čast. Dodao je i da su potom usledile velike japanske investicije poput Tojo tajersa, pa podsetio i na proces odsumporavanja elektrane u Obrenovcu koji će raditi Micubiši.

- Dobili smo kreditni investicioni rejting a dobićemo ocenu od još dve agencije, poručio je predsednik podsetivši na stabilan kurs dinara u poslednjih 12 godina ali i odnos BDP i javnog duga.

Printscreen Vučić na Poslovnom forumu Srbija - Japan

Vučić je podsetio na ozbiljnost države prema investitorima ukazavši da nismo kasnili ni u jednoj obavezi kad je reč o japanskim kompanijama, te izrazio zanimanje i za lični odlazak u Osaku na Expo kako bismo dosta toga naučili i videli kako se to radi u Japanu.

Vučić je uverio potencijalne japanske investitore da će u ovako složenoj geopolitičkoj situaciji Srbija raditi na održavanju mira i stabilnosti što ne znači da podržava svakog. Podsetio je na svoju posetu Japanu i veliko interesovanje za japansku istoriju i geografiju, posebno o ostrvima i bogastvu kulture, moralu, istoriji, posvećenosti radu i napretku.

- Posetio sam Tojotu u bliziji Nagoje, posetio sam Hirošimu..., rekao je Vučić zahvalivši se ambasadoru Imamuri na predanom radu da Japan približi Srbiji. 

- Hvala mnogo, osećajte se kao kod kuće i dođite nam što češće... Živelo prijateljstvo Srbije i Japana - zaključio je Vučić.

av japan.jpg
Printscreen 

"Ovo je najveća japanska poslovna delegacija koja je ikada posetila Srbiju" 

Ovo je najveća japanska poslovna delegacija koja je ikada posetila Srbiju i hvala vam što ste ovde. Uspešno smo unapredili naše odnose, zajedno smo uradili dosta dobrog posla, uključujući i nove japanske investicije u Srbiji.
Povezivanje sa Japanom je od najvećeg značaja za nas i zato vas molim da češće posećujete našu zemlju. Dragi prijatelji, želim vam da se osećate kao kod kuće u Srbiji, a mi ćemo dati sve od sebe da se dokažemo kao pouzdan partner. Živelo prijateljstvo Srbije i Japana!, poručio je Vučić u obraćanju na Poslovnom forumu Srbija - Japan.

Obraćanje ambasadora Japana

Ambasador Japana Akira Imamura ukazao je na veliko interesovanje japanskih privrednika za Srbiju i to ne samo zahvaljujući ovom čarter letu nego i činjenici da je nedavno u velikom japanskom dnevnom listu koji čita 6 miliona ljudi objavljen veliki članak o Srbiji i njemim mogućnostima.

Ambasador se zahvalio predsedniku Vučiću, ministrima Malim i Momiroviću, pa rekao da je ogromno interesovanje japanskih kompanija za Srbiju leži i u činjenici stabilnog razvoja Srbije. Dodao je da dolazak japanskih kompanija podržava i japanska vlada tre dodao da neke od kompanija nude inovativna rešenja, posebno kad je reč o čistoj - zelenoj eneregiji.

Skup je počeo u 9 časova u Palati Srbija.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir Aleksandar Vučić