BEOGRAD - Uz veće japansko prisustvo nebo je granica, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Poslovnom forumu Srbija - Japan u Palati Srbija na koji su došle 74 japanske velike kompanije od kojih čak 28 ima i svoja predstavništva u Evropi.

Reč je o poseti najveće privredne delegacije Japana Beogradu ikada, u istoriji, koja broji više od 100 članova, a koja je u Beograd došla čarter letom Er Srbije koji je upućen u Tokio po nalogu predsednika Srbije. Predstavnici japanske delegacije izrazili su jutros veliko interesovanje za poslovanje i investiranje u Srbiju zbog, kako su rekli, posebno IT sektora, brojnih talentovanih ljudi, i stabilnog razvoja Srbije. 

Instagram Prinscreen/Budućnost Srbije, Printscreen Poslovni forum Srbija - Japan

Vučić je kazao da je trgovinska razmena Srbije i Japana manja od 350 miliona evra godišnje, ali da se nada da će ona biti uvećana. Dodao je da je u planu da Er Srbija u narednih šest meseci uvede direktan let Beograd-Tokio.

"Povezivanje Srbije sa Japanom je od najvećeg značaja za našu zemlju i mi ćemo dati sve od sebe da uspostavimo ovu liniju u narednih šest meseci", rekao je Vučić.

Vučić je ukazao na ulaganja japanskih kompanija poput Nideka ili Tojo tajers, kao i na učešće Micubišija na projektu odsumporavanja u TE Obrenovac, ali i radu japanskih partnera na hidroelektani "Bistrica".

Goverići japanskim privrednicima o ekonomiji Srbije, Vučić je podsetio na nedavno dobijeni investicioni rejting od agencije Standard end purs (Standard end Purs) i najavio nove potvrde investicionog rejtinga. "Dobićemo potvrdu od još dve kompanije, Fič (Fitch) i Mudis (Moody's) i to će biti do kraja godine", rekao je on.

Dodao je i da javni dug Srbije u odnosu na BDP iznosi 46,5 odsto, što je polovina prosečnog javnog duga u odnosu na BDP u Evropskoj uniji, kao i da je kurs dinara stabilan. "Po podsticajima i subvencijama kompanijama Srbija može da se uporedi sa najboljim zemljama u Evropi, ali i u širem regionu", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao i da japanske kompanije učestvuju u veoma značajnim projektima i poslovima u Srbiji i da se očekuje dolazak još većeg broja investitora iz te zemlje.

"Počastvovan sam posetom Srbiji najveće do sada poslovne delegacije iz Japana zu kojoj je više od 100 privrednika", rekao je Vučić na Poslovnom forumu Srbija - Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu Džetro (Jetro) u Palati Srbija.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir Aleksandar Vučić