Uprkos dugotrajnim agresivnim naporima Prištine da postane ravnopravna članica međunarodnih organizacija, sve su češća upozorenja na račun te takozvane države umesto dodele pozicije koju traže. Tako su u Cefti predstavljeni sa zvezdicom, uz opis da je u pitanju sporna teritorija, što je naišlo na brojna negodovanja među političkim akterima u Prištini.

Tako je tzv. Republika Kosovo u Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (Cefta) predstavljena sa zvezdicom, pa je potpredsednik DPK Enver Hodžaj poručio da je time Evropska unija svesno prekršila Briselski sporazum i Ohridski aneks.

"Od prve do pete tačke imali smo da Kosovo treba da se pridruži međunarodnim organizacijama kao suverena država i vidim da je način na koji je Kosovo predstavljeno u Cefti brutalno kršenje Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa. Ne da Kosovo i Srbija ne sprovode sporazum, već ga krše i Nemci, Francuzi i EU koji su predložili taj plan", poručio je Hodžaj.

enver-hodzaj.jpg
Beta Enver Hodžaj

Pored toga, na zvaničnom sajtu Cefte u opisu Kosova jasno je naznačeno da nije u pitanju država nego sporna teritorija.

"Kosovo je sporna teritorija u jugoistočnoj Evropi na Balkanu. Nema izlaz na more i graniči se sa Albanijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom",  navodi se u opisu takozvane države.

Nekadašnji ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Branko Branković za Kurir ocenjuje da se Priština, koliko god pokušavala, ne može pomaći dalje od predstavljanja sa zvezdicom, pogotovo u evropskim organizacijama.

Kritike i Beogradu i Prištini zbog dijaloga

Uoči završetka petogodišnjeg mandata, Evropska komisija objaviće godišnji paket proširenja i izveštaje o napretku za zemlje uključene u taj proces, i to najverovatnije na sastanku 30. oktobra u Briselu. Prema pisanju radija Slobodna Evropa, očekuje se da će u izveštaju biti kritika za Prištinu, ali i za Beograd zbog, kako se navodi, njihove "nespremnosti da sprovode obaveze koje proističu iz dijaloga za normalizaciju odnosa, uz podršku EU".
No, to ne iznenađuje imajući u vidu da je u EU već javno izraženo nezadovoljstvo nedostatkom napretka u dijalogu, uz stalno podsećanje Prištine i Beograda da njihov evropski put zavisi i od toga.

"Najvažnija stvar u vezi s teritorijom KiM kao pokrajinom Srbije jeste da je ona Rezolucijom 1244 pod kontrolom ili patronatom pre svega UN i dokle god je rezolucija na snazi, kao što jeste, ona se mora primenjivati. Nigde predstavnici Kosova nisu predstavljeni, a pre svega nigde vezano za UN bez zvezdice, niti predstavnici tih privremenih vlasti u Prištini mogu negde da izađu oficijelno. To se pokazalo i kada su pokušali da uđu u Savet Evrope, pa se zna kako se to završilo", jasan je Branković.

sequence-01.00-21-48-23.still001.jpg
Kurir Televizija Branko Branković

On ukazuje da Kosovo kao suverenu zemlju pokušavaju da predstave njihovi mentori, koji su i učestvovali u stvaranju te kvazidržave, ali bezuspešno.

"Priština ni o čemu niti odlučuje, niti ima mogućnosti da sprovede. To odlučuju za nju SAD, Velika Britanija i Nemačka, koji diktiraju šta i kako da rade i kažu. Oni pokušavaju na sve načine, ali sumnjam da će uspeti. Sve u svemu, nikakvog legitimiteta nema taj njihov zahtev", konstatovao je Branković.

Podsećamo, Priština je nakon velikih upozorenja EU i Nemačke zbog zabrane srpske robe pokušala da zamaže oči Evropi i otvorila jedan administrativni prelaz, Merdare, na kom su danima kilometarske kolone kamiona koji prevoze robu zbog, kako tvrde - sporog rada softvera. No, ne bude li se situacija potpuno razrešila, poruke evropskih zvaničnika su jasne - za tzv. Republiku Kosovo neće biti mesta u Berlinskom procesu.

Kurir.rs