Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori za medije iz slovačkog grada Komarno.

Istakao je da sva tri lidera imaju vrlo bliska stanovišta po pitanju rata u Ukrajini.

- Dogovorili smo učestale sastanke naše trojke, a u Beograd će uskoro doći i premijeri Fico i Orban, kao i premijer Češke Fijala - rekao je on.

Istakao je da mi štitimo svoju zemlju i svoj integritet, na pitanje kakav je njegov stav prema migrantskoj krizi.

- Mi radimo svoj posao. Zato sam na onako jasan način rekao da Srbija neće biti hot-spot za migrante. Neka oni budu hot-spot za nas. Niko me to nije pitao niti sme da me pita. Mi uvek poštujemo prava migranata, ali red i poredak moraju da postoje - kazao je predsednik.

Na pitanje o Toninu Piculi, novom izvestiocu EP za Srbiju, kaže da ne žuri sa komentarima, i da će raditi sa njim.

- Ali smo jako dobro razumeli poruku Evropskog parlamenta. Obratite pažnju, siguran sam da ovo niste znali. Znate da je Kaja Kalas šefica za bezbednost i spoljne poslove EU. Znate ko je glavni čovek kao izvestilac za tzv. Kosovo. Biće postavljen Estonac na to mesto, isto kao i Kaja Kalas. Estonac je šef kancelarije visoke komisije na KiM. A nama dali Hrvata. Baš im hvala. Nije problem u Hrvatu, već u njegovim stavovima - naglasio je on.

Vučić je istakao da nikakve veze nema rekonstrukcija Vlade sa Rio Tintom.

- Evo, Ivica se samo smeje. On će oko Rio Tinta četiri puta promeniti mišljenje. Šta vam je ljudi, kakve su to besmislene priče. A što se tiče Đilasove izjave da smo kolonija. Prvi put je Srbija slobodna i samostalna. Srbiji ne naređuju da mora da se odrekne Jugoslavije, ili državne zajednice sa Crnom Gorom. Ne naređuju nam kako da se odnosimo prema KiM. Ne naređuju nam da se izvinjavamo. Srbiji danas niko ništa ne naređuje! Srbija nije zatvorena ni izolovana, i pre svega smo jedna slobodna zemlja - kazao je predsednik.