Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali danas je u Vašingtonu na investitorskom sastanku u organizaciji "Benk of Amerika", koja upravlja investicijama vrednim 12 hiljada milijardi dolara, predstavio potencijale Srbije za ulaganje i istakao da je naša zemlja sada još privlačnija za velike ulagače.

Mali je rekao da su dve najvažnije stvari koje Srbija nudi velikim investitorima — kredibilitet i ispunjavanje svega što država obeća.

Ministar je istakao da je Srbija imala priliku da na pravi način predstavi našu zemlju u razgovoru sa više od 20 najvećih investitora u Americi koje je dovela Benk of Amerika.

- To su fondovi koji mogu da ulože gde hoće u svetu, a oni sada žele da vide šta se dešava u Srbiji, prvi put mi nastupamo kao zemlja sa investicionim kreditnim rejtingom, dakle sa potpuno drugačije pozicije, gledaju vas mnogo ozbiljnije, jer ste atraktivniji za investicije - naveo je Mali, koji učestvuje na godišnjem zasedanju MMF i SB.

"Drugačije je kada dolazite kao zemlja sa investicionim rejtingom"

Reč je o investitorima koji već ulažu u naše hartije od vrednosti, ali i onima koji su zainteresovani da ulažu u budućnosti.

- Investitori su imali pitanja oko naše ekonomske politike, našeg ulaska u EU, na sva pitanja smo im dali odgovore. Drugačije je kada dolazite kao zemlja sa investicionim rejtingom, kada govorite o nikada većim stopama rasta, o rekordno niskoj nezaposlenosti, o rekordno visokoj zaposlenosti, o ogromnom prilivu direktnih stranih investicija. Ja sam im rekao, kada poslažete sve te makroekonomske indikatore, Srbija je zaista na dobroj poziciji. S druge strane, imamo jasne ciljeve rasta- to je plan Srbija 2027, kao i izložba Ekspo 2027. godine gde očekujemo više od tri miliona posetilaca, a Srbija će tu šansu iskoristiti na najbolji način - istakao je Mali.

3.jpg
Ministarstvo finansija Republike Srbije 

Ministar je podsetio na prognoze MMF-a da će svetska ekonomija u proseku rasti oko 3,2 odsto u narednih nekoliko godina, što je, kaže, daleko od stopa rasta koje su bile u protekle dve decenije.

- To izaziva drugi problem, a to je izuzetno visok nivo javnog duga, mi smo i o tome juče govorili, sto hiljada milijardi dolara je ukupan javni dug svih zemalja sveta. To je ogroman teret koji, s jedne strane usporava rast, a s druge strane onemogućava vlade zemalja da investiraju u ono što je potrebno za bolji kvalitet života građana. Treća stvar je održivost razvoja. Jer, neophodno je naći nove izvore rasta, ali tako da bude ispoštovana i zelena agenda, da budu ispoštovani svi elementi održivog rasta koji na duži rok mogu da daju visoke stope, a s druge strane da raste i životni standard i da očuvate životnu sredinu. Jednostavno, to je trilema na koju u ovom trenutku niko nema odgovor, a problem je u tome što takva situacija usporava ekonomija, ljudi ostaju bez posla, pogotovo nakon korone, i dalje se osećaju posledice, kao i posledice energetske krize 2022., i konflikta u Ukrajini i na Bliskom istoku, sve su to globalni izazovi - ističe Mali.

Dodaje da Srbija odlično odoleva svim izazovima

- Pogledajte Srbiju. Nije slučajno da je zamenik direktora MMF gospodin Bo Li juče rekao da je Srbija svetla tačka kada pogledate globalnu svetsku ekonomiju. Naša ekonomija raste, 4,3 posto je stopa rasta u prvoj polovini ove godine, druga smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Za razliku od drugih zemalja, za razliku od globalne ekonomije, Srbija raste. Nastavljamo sa reformama, udeo javnog duga u BDP-u iznosi 46,5 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta, ono što globalna ekonomija ne može da uradi, jedna mala Srbija vrlo uspešno radi. Srbija je pokazala kako može da se vodi odgovorna ekonomska politika i kako kroz takvu ekonomsku politiku možete da postižete dobre rezultate. I ono što je posebno važno, imamo izvore rasta - kaže ministar.

Ističe da, od kada je Srbija dobila investicioni kreditni rejting, investitori pokazuju još veće interesovanje.

- To nam je potvrda da smo na dobrom putu. Sada su investitori mnogo sigurniji, mnogo smo atraktivniji za ulaganje, to za naše građane znači više radnih mesta, veće plate i penzije, više investicija, i želim da građani Srbije znaju- na dobrom smo putu, imamo jasnu viziju, i to kažu kreditne rejting agencije, to kažu MMF i SB, najeminentnje i najstrože finansijske institucije u svetu - ističe Mali.

Objašnjava da Srbija ima jasan cilj

- Mi smo jasno rekli, Srbija 2027- hoćemo da uložimo 18 milijardi evra da podignemo kvalitet infrastrukture, gradimo nove kilometre auto-puteva, brzih saobraćajnica, gradimo brze pruge, bolnice, škole, energetska postrojenja, sve ono što je neophodno da se podigne kvalitet života građana Srbije. Tako činite svoju ekonomiju atraktivnijom, privlačite nove investitore, otvarate nove fabrike. Imamo rekordno nisku nezaposlenost, rekordno visoku zaposlenost, kao i direktne strane investicije, sve ono što ne oslikava svetsku ekonomiju danas, oslikava srpsku ekonomiju. To je dobro za nas. Naravno, pitanje je kako će se svetska ekonomija snaći u narednom periodu sa svim izazovima, a na nama je da vodimo svoju politiku, da pratimo svoj cilj, a to je Srbija 2027, domaćini smo Ekspa 2027. kao najvećeg svetskog događaja. Vodimo vrlo odgovornu ekonomsku politiku i drago mi je što smo ovde čuli pohvale od najvažnijih institucija u svetskoj ekonomiji - zaključio je Mali.

Godišnji sastanak MMF-a i Svetske banke počeo je u ponedeljak, 21. oktobra i trajaće do sutra.

Kurir.rs