BANJA KOVILJAČA - Domaćin četvorodnevne Konferencije ‘’Globalne inicijative za upotrebu i proučavanje lekovitih voda, gasova i peloida bogatih vodonik-sulfidom (H2S)’’, od 11. do 14. septembra je Specijalna bolnica za rehabilitaciju ‘’Banja Koviljača“, a u poznatom lečilištu borave vrhunski svetski stručnjaci koji se bave proučavanjem sumporovite vode i peloida. Direktor ustanove primarijus dr Aleksandar Jokić, jedan od svetski priznatih balneologa koji je u panelu osnivača Globalne inicijative za proučavanje efekata H2S u balneologiji, od 2007. član Svetskog udruženja balneoklimatologa, a od 2011. i Svetskog naučnog komiteta, istakao je veliki značaj ovog skupa kome prisustvuje i prof. dr Mufit Zeki Karagule iz Istanbula, najpoznatiji svetski balneolog i najcitiraniji balneoklimatolog.

– Uvek sam tvrdio da je Banja Koviljača jedno od najboljih mesta u svetu za lečenje i da imamo jednu od najlekovitijih voda u svetu balneologije. To je potvrdio i profesor Karagule 2012. radeći analize naše vode i blata, a na mnogim kongresima u svetu pričalo se o Banji Koviljači. Postoji mnogo tipova lekovitih voda, peloida i gasova, ali vode koje sadrže vodonik-sulfid, tzv. sumporovite vode i sumporovitih peloida, su najlekovitiji agensi u medicini koji se koriste za lečenje ortopedskih i reumatskih bolesti. Ideja profesora Zekija bila da mi koji se time bavimo, osnujemo radnu grupu i krenemo sa naučnim dokazivanjem i širenjem znanja o lekovitosti sumporovitih voda, blata, peloida i vodonik-sulfida – rekao je dr Jokić.

T. Ilić banja-koviljaca-odlicne-vode-banje-koviljace.jpg

U Specijalnoj bolnici su izuzetno ponosni što su kod njih došli najveći stručnjaci današnjice koji se bave sumporovitim vodama i koji će na ovom skupu govoriti o najnovijim saznanjima o tome, a održaće i predavanje za sve zdravstvene radnike ustanove. Prema njegovim rečima gosti su obišli Specijalnu bolnicu , a većina kaže da ne mogu da veruju da ovakvo mesto postoji. Oni će uzeti analize naše vode i blata i nastaviti proučavanje, a vrhunac svega toga biće za dve godine kada će Banja Koviljača biti domaćin Svetskog kongresa balneoklimatologa I kada će sav naučni svet doći ovde i pričati o svojim iskustvima, razmenjivati znanja, ističe dr Jokić. Učesnici konferencije su dr Žoze Kabahua iz Španije, balneoklimatolog, dr Konstantin Munteanu, profesor iz Rumunije koji je i biolog, i dr Todorka Sokrateva iz Bugarske, koja je i biohemičar.

– Svi oni se bave proučavanjem sumporovite vode tako da ćemo dobiti i njihovo mišljenje. Svet treba da zna da su sumporovite vode najlekovitije vode na svetu, a ova u Banji Koviljači sigurno je jedna od njih – kaže dr Jokić.

Prof. dr Karagule kaže da je Specijalnu bolnicu posetio 2008. godine i da sada primećuje napredak.

– Uvek koristim priliku da kažem da sam oduševljenjen banjom i celim kolektivom i da treba da budu ponosni što su među najboljima. Banja Koviljača je spoj medicine, nauke i turizma, a ova konferencija je svetska premijera, sam vrh naše dugogodišnje saradnje – istakao je on.