BANJA KOVILJAČA - Banja Koviljača bila je juče 27. put zaredom domaćin velike izložbe gljiva koja je u ovom turističkom mestu okupila gljivare i ljubitelje prirode iz svih krajeva Srbije. Veoma sušno leto nije pogodovalo gljivama, ali je ovaj kraj oduvek imao bogate izložbe pa je tako i ovoga puta u banjskom parku bilo izloženo više od 200 vrsta pronađenih gljiva, a brojni posetioci imali su prilike da uživaju u raznovrsnim bojama, oblicima, i veličini pronađenih primeraka, od kojih su najlepši, najčešće i najotrovniji.

Tokom subote gljivarilo se na području Tršića, Tronoše, Manastirskih šuma, Gučeva, Radaljskog jezera, odakle su donete prepune korpe gljiva. Prema rečima Dragice Zarić, predsednice Gljivarskog društva ‘‘Ljubomir Vuksanović Barle“ iz Banje Koviljače, organizatora izložbe, sada imaju više od 210 determinisanih gljiva. - Kako je leto bilo sušno prezadovoljni smo izložbom, u poslednje vreme bilo je padavina i gljive su krenule, a možda za nekoliko dana ima i da ‘‘buknu’‘. Vreme nas poslužilo oba dana, a i naši gosti iz raznih krajeva Srbije su prezadovoljni. Nađene su neke gljive koje se pojave na sedam, do deset godina, a pet determinatora je radilo do kasno sinoć jer je bilo dosta gljiva. Ovaj kraj je bogat gljivama, čak je i banjski park prepun gljiva, nalazimo neke koje su retke, a čak je ovde bilo ranijih godina i tartufa. Imamo u gostima gljivare iz Sremske Mitrovice, Novog Sada, Niša, Pančeva, Beograda, Ćićevca, Ćuprije, Vlasotinaca, sa Kopaonika, svi vole da dođu jer kod nas uvek ima puno gljiva – kazala je ona.

T. Ilić Izložba gljiva u Banji Koviljači

Posetioci su na velikom štandu u banjskom parku u blizini ‘‘Kur-salona’‘, mogli videti otrovnu zavodnicu, crni vrganj, veliku gnojištarku, otrovni šampinjon, veliku puharu, jastrebaču od sedam kilograma, bukovaču, rujnice koje nije bilo poslednje tri, četiri godine. Posetiocima je strpljivo na pitanja odgovarao i najmlađi gljivar na izložbi, trinaestogodišnji Srđan Blanuša iz Beograda koji je član novosadskog gljivarskog društva.

- Od malena volim gljive, kada bi odlazio na sela tražio sam ih, čitao knjige i onda odlučio da polažem za gljivara i položio sa devet godina. U gljivarskom društvu sam četiri, pet godina. Pričam drugarima o gljivama, donosio sam nekoliko puta gljive u školu da im pokazujem. Izložba u Koviljači mi je jedna od omiljenih i svake godine ovde dolazim i pomažem starijim kolegama – reče ovaj dečak pa nastavi razgovor sa posetiocima.

Gljivari su ponovili da saznanje da postoje otrovnice ne treba da nas odvoje od jestivih i lekovitih gljiva, i podvukli da treba biti oprezan i imati na umu da se ‘‘neke gljive probaju više puta a neke samo jedanput’‘. U okviru izložbe posetioci su mogli videti i boghat etno-bazar, ručne radove, proizvode od meda, čajeve od lekovitog bilja i još mnogo toga. Ponovo je istaknut značaj ovakvih izložbi za edukaciju stanovništva da naši krajevi, veoma bogati gljivama, ne budu područje gde se gljive malo jedu, a trujemo se njima.

Izložba gljiva tradicionalna je manifestacija koja se održava svakog drugog vikenda oktobra u Banji Koviljači, jedinom mestu u čijem se centru nalazi spomenik gljivi, a organizovanje su pomogli Grad Loznica, Turistička organizacija Loznice i MZ Banja Koviljača. Inače, ponovo je pripremljen bogat zabavni program, a ni ovoga puta nije izostao čuveni gljivaš,’‘najbolji u bivšoj Jugi’‘, koji je spremljen za sve posetioce.

Kurir.rs/T.Ilić