Na spomen obeležje žrtvama nemačkog terora u podkopaoničkom selu Kriva Reka predstavnici opština Brus i Aleksandrovac, kao i veći broj žitelja ovog kraja, položili su vence i cveće.

U ime opštine Aleksandrovac venac su položili predsednica Jelena Paunović i predsednik Skupštine opštine Milan Minić.

Крива Река 3.jpg
Opština Aleksandrovac 

Tog 12. oktobra 1942. godine nemački vojnici iz zloglasne 7. SS divizije "Princ Eugen" i Bugari su na zverski način ubili između 300 i 320 žitelja Krive Reke i okolnih sela, žive ih spalivši u seoskoj crkvi Svetih Petra i Pavla. Među njima je bio veći broj dece i odojčadi, a krvavi pir su nastavili i 13. oktobra. Najmlađa žrtva je bila stara svega mesec dana, a najstarija je imala 80 godina.

Крива Река 2.jpg
Opština Aleksandrovac 

Prema mišljenju vojnih eksperata, zločin u Krivoj Reci predstavlja jedan je od najsvirepijih u Drugom svetskom ratu, a ničim nije bio izazvan od meštana potkopaoničkog kraja.

Dobrica Ćosić je u svom romanu "Deobe", za koji je dobio NIN-ovu nagradu 1961. godine, motiv spaljivanja meštana u seoskoj crkvi opisao prema događajima iz Krive Reke.

Крива Река 1.jpg
Opština Aleksandrovac 

Spomenik nevinim žrtvama iz Krive Reke podignut je tek 12. oktobra 2011. godine.

Udruženje građana za zaštitu prirode i negovanje Srpskog nasleđa „Rajko od Rasine“ od 2017. godine organizuje Bruski marš, memorijalnu manifestaciju, šetnju od centra Brusa do Krive Reke, gde se odaje počast žrtvama.

Крива Река 4.jpg
Opština Aleksandrovac 

Bruski novinar i književnik Goran Minić je 2017. godine objavio knjigu "Kazivanja o Krivoj Reci kopaoničkoj", u kojoj je objavio svedočenja preživelih građana.

Reditelj Goran Erčević je snimio film „Plač prazne kolevke“ u kojem je govorilo osmoro preživelih.

Kurir/Ž. Milenković