SNIMA SE SERIJA O JOVANKI BROZ: Izabrana već glavna glumica, a na ovom projektu radiće zajedno srpski i američki producenti
Foto: Youtube Printscreen

EKSKLUZIVNO

SNIMA SE SERIJA O JOVANKI BROZ: Izabrana već glavna glumica, a na ovom projektu radiće zajedno srpski i američki producenti

Kultura -

Godinama se pominje da će Jovanka Broz dobiti svoju igranu seriju, a 2025. trebalo bi da počne njeno snimanje, saznaje Kurir.

Danka Milošević, Danka Milosevic
foto: Sandra Mokanić

Iza ovog ambiciozno zamišljenog projekta stoji GFC produkcija i producentkinja Danka Milošević, poznata po filmu i seriji "Vera", te gledanim i hvaljenim dokumentarno-igranim serijalima "Jovanka Broz i tajne službe" i "Drug Marko". Trenutno se piše nova ruka scenarija, a sve se radi uz blagoslov porodice Budisavljević.

Producenti i Ameri

Glavnu ulogu je već prihvatila Snežana Savić, koja je igrala Jovanku i u dokumentarnom programu "Jovanka Broz i tajne službe". Na celom projektu kao konsultant radi i Svetko Kovač, scenarista i nekadašnji načelnik Vojnobezbednosne agencije

Svetko Kovač
foto: Nebojša Babić

- Imate dobre informacije, ali rano je da govorimo o tom projektu - rekla je za Kurir producentkinja Danka Milošević.

U planu je da se ceo serijal radi sa Amerikancima, a snimanje neće početi pre leta naredne godine. Kastinge za glumce radiće u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Jovanka Broz, Josip Broz Tito
foto: ullstein bild / - / Profimedia

Serija će pratiti život Jovanke Broz i posle Tita, a publika će saznati kakav ugovor je odbila da potpiše neposredno pred smrt. Jovanka je rođena 1924. Bila je učesnica Narodnooslobodilačke borbe i supruga predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, a kao prva dama učestvovala je u brojnim međunarodnim posetama, kao i na prijemima značajnih ličnosti koje su dolazile u SFRJ. Bila je akter i svedok brojnih istorijskih događaja... Posebno je zanimljivo kako je ona za relativno kratko vreme od obične radnice u Belom dvoru postala glavna domaćica vile u Užičkoj 15, a zatim i osoba od Titovog velikog poverenja i pomoćnik sekretara u Titovom kabinetu.

Kruna karijere

Snežana Savić ranije je za medije govorila da je u svojoj karijeri najponosnija na ulogu Jovanke Broz.

Snežana Savić, Jovanka Broz
foto: printscreen/RTS, Profimedia

- Za sada je to kruna moje karijere. To je žena koja je obeležila jednu epohu. Zahtevna je uloga, ima mnogo i Jovankinih savremenika, živih svedoka vremena u kome je ona bila prva dama. Bila je zanimljiva i kao žena i kao vrlo jaka ličnost, ne samo kao pratilja svog supruga. Ona je i sama bila učesnik NOB, imala je čin u vojsci, bila je oficir, major. I sama je bila vrlo zaslužna za poziciju u kojoj se našla - rekla je Snežana Savić ranije za Dnevni avaz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track