POČINJE FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU: Za nagrade se bore 24 filma, glumci dolaze na fijakerima, a na čelu žirija Tanja Bošković
Foto: Nemanja Nikolić

tradicija

POČINJE FILMSKI FESTIVAL U SOPOTU: Za nagrade se bore 24 filma, glumci dolaze na fijakerima, a na čelu žirija Tanja Bošković

Kultura -

Filmski festival u Sopotu otvara se večeras projekcijom filma "Ruski konzul" i trajaće do 6 jula. Prema tradiciji nasleđenoj iz bivše jugoslovenske kinematografije, na programu se nalaze filmovi domaće produkcije, a ove godine uključeni su i najbolji naslovi manjinskih koprodukcija.

Tradicionalno svečano otvaranje festivala u Sopotu i ove godine proteći će uz neizostavne fijakere i vatromet na početku ceremonije, kada se očekuje da će centar varoši biti ispunjen velikim brojem meštana i vikendaša. Pored nastupa domaćih folkloraša, prisutne očekuje i muzički nastup Huse Alijevića, jednog od junaka takmičarskog filma na festivalu - "Nedelja".

filmski festival u sopotu
foto: Nemanja Nikolić

Statueta Sloboda za životno delo ove godine će biti uručena Predragu Pegi Popoviću, prvom diplomiranom snimatelju u bivšoj SFRJ, inovatoru i pedagogu, nekadašnjem dekanu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Pega Popović dao je i inspiraciju za slogan ovogodišnjeg festivala: "Crno-sivo u koloru", koji je grafički predstavila Simona Dašić Raca. Počasna statueta biće dodeljena i dvema ustanovama čije su uloge dragocene u očuvanju domaće i svetske kulturne baštine - Filmskim novostima, povodom 80-godišnjice, i Jugoslovenskoj kinoteci, povodom 75-godišnjice uspešnog rada

1 / 11 Foto: Nemanja Nikolić

. Za nagrade 52. izdanja festivala takmičiće se 24 filma koja su u toku godine prikazivana u bioskopima, a među kojima je ostvarenje "Drava se ne predaje", doajena našeg filma Nikole Lorencina, u produkciji "Zastava filma", koji će biti premijerno prikazan. O nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu: glumica Tanja Bošković, reditelj i redovni profesor FDU Predrag Velinović i Miroljub Stojanović, filmski kritičar i esejista, urednik izdavačke delatnosti FCS.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

Tokom festivala će biti održane tri počasne projekcije dokumentarnih filmova: "Zima jednog proleća" Milana Nikodijevića, "Najbolji golman na svetu", autorke Katarine Sinđelić, u režiji Vladimira Kurčubića, kao i film "Beograd '92" Miše Radivojevića. Programski segment filmova za najmlađe neće izostati ni ove godine. Među pet projekcija namenjenih najmlađima biće i film "Ekskurzija", u takmičarskoj konkurenciji, koji obrađuje probleme adolescenata.

1 / 12 Foto: Nemanja Nikolić

Tokom festivala u galeriji i holu KC Sopot publika će moći da vidi izložbu slika Ratomira Pantića Zviškog, umetnika iz Sopota, kao i nekoliko zanimljivih eksponata Filmskih novosti i Kinoteke. Festival zatvara Radoš Bajić i njegov film "Heroji Halijarda". Revija nagrađenih filmova Sofest plus, nakon završetka festivala 9. jula, biće održana u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track