Radovan Vujović, proglčašen je od strane publike na 59. Filmskim susretima u Nišu za glumca četvrte večeri festivala, a za ulogu u filmu "Heroji Hilijarda". Vujović je pružio vrlo upečatljivu ulogu igrajući istorijsku ličnost Zvonka Vučkovića, člana četničkog pokreta Draže Mihailovića.

halijard03.07.2022-62.jpg
Contrast Studios 
Radovan na snimanju filmafoto: Contrast Studios

- Zvonko je čovek koji je postojao i kome se mnogo pričalo. Postoji i njegova knjiga "Sećanja iz rata". Istoričari su dosta pisali o njemu tako da sam imao dosta materijala iz kojih sam mogao da crpim neke informacije. Stekao sam neki osećaj kakav je Zvonko bio i zajedno sa Radošem smo preneli na film. U meni se stekao utisak da Zvonko, uprkos tome što je ratnik, nije voleo rat i stradanje. To sam uvideo prema onome kako je pisao i kako je opisivao neke događaje. Jasno je da je vrednovao ljudski život i da je bio pesnik u tim ratnim stradanjima. Nadam se da nisam podbacio u ulozi Zvonka - rekao je Vujović.

anka-i-zvonko-vuckovic.jpg
Ustupljene fotografije 
Ana i Zvonko Vučkovićfoto: Ustupljene fotografije

Na novinarsko pitanje Kurira šta misli o još uvek postojićim podelama na partizane i četnike, pored toga što je Drugi svetski rat odavno završen, on odgovara:

- Moja generacija je došla nešto kasnije od te podele na partizane i četnike. To su stvari prošlosti. Mislim da mi više ne treba da budemo zagledani u prošlost i da tražimo razloge da se podelimo. Ovaj film je jedna ljudska priča, jedna srpska priča o stradanju kako i na jednoj i na drugoj strani je bilo i žrtava i gubitaka, patnji i bola što je u suštini besmisleno kada se izgube mladi ljudski životi i budućnost jedne zemlje. Krajnje je vreme da se Srbija više ne deli i krene zajedno dalje - rekao je Radovan Vujović, burno pozdravljen od niške publike.

heeroji-radovan-vujovicc.jpg
Marko Similjković 
Crvena košulja sluti na radostfoto: Marko Similjković

On nam je najavio da bi od jeseni trebalo da krene drugi deo serijala "Vreme smrti", a u septembru bi trebalo da krene i snimanje filma "Saučesnik" u kome Vujović ima ulogu

vazdusni-most-tv-serija-8.jpg
Contrast Studios 
Žarko Laušević i Čurbilo Čupićfoto: Contrast Studios

In memoriam za Lauševića, Šantića i Pavića

Na Letnjoj pozornici u Nišu pred oko 3.000 ljudi odata je počast trojici umetnika koji su preminuli između dva Festivala glumačkih ostvarenja u ovom gradu. Publika je pozdravila velikane aplauzom i na kraju In memoriama minutom ćutanja.

s0051330.jpg
RTS 
Siniša Pavićfoto: RTS

S velikog platna na pozornici odvilo se sinoć sećanje na Žarka Lauševića, Gojka Šantića i reditelja koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti, Sinišu Pavića. O svakom ponaosob je pročitana kratka profesionalna biografija i neke od većih nagrada za svoj rad.