Mirandolina - kakva žena, kakva predstava, kakvi glumci... Baš ove reči i poklici mogli su se čuti nakon premijere predstave "Mirandolina", u režiji Tanje Mandić Rigonat, održanoj u subotu veče u Zvezdara teatru.

Mirandolina foto Duško Miljanić.jpg
Duško Miljanić Katarina i Lazar


Karlo Goldoni napisao je čuvenu komediju 1751. godine, a prvi put je odigrana dve godine kasnije u Veneciji. U novom čitanju jedan od najčuvenijih ženskih likova u istoriji pozorišta tumači Katarina Marković, a u podeli su Vučić Perović, Lazar Dragojević, Goran Slavić, Goran Vujović, Lara Dragović i Julija Milačić Petrović Njegoš.


- Premijera je bila letos u Tivtu, na otvorenom, za festival Purgatorije, ali je pravljena da može da se igra na raznim scenama. Centar za kulturu Tivat ima dobru saradnju s beogradskim i očekujem da će ovaj komad i nakon Zvezdare imati uspešan pozorišni život u Beogradu - kaže za Kurir Tanja Mandić Rigonat.

Tatjana Mandic Rigonat03 News1 Petar Aleksic.jpg
Petar Aleksić 


Rediteljka za čije predstave se godinama traži karta više nije imala dilemu da li treba da se bavi i sudbinom Mirandoline.


- Želela sam da napravim jednu sočnu priču o velikoj snazi žene. Htela sam da slavim njenu kreativnost, maštovitost, eros i mudrost. Mirandolina je za mene jedan od najčuvenijih likova u svetskoj književnosti. Odlučila sam se da radim adaptaciju ovog teksta po motivima Karla Goldonija i Petera Turinija, što znači da sam i unela svoje iskustvo žene. O ozbiljnim temama se može govoriti na komičan način. Komediju volim i ne smatram je bezazlenim žanrom, već subverzivnim - priznanje Mandić Rigonat i dodaje:

Mirandolina 1 foto Duško Miljanić.jpg
Duško Miljanić Deo podele i Vučić Perović


- Mirandolina je tumačena kao feministkinja 18. veka. Ona u Goldonijevoj verziji bira kako voli i na koji način će to da radi. Zamerali su mu još tada da ruši osnove patrijarhata i porodice jer je stvorio takav lik. Išla sam njegovim tragom i videla kako je Turini to transponovao u 20. vek i doba kapitalizma, ali sam otišla dalje. Gde je on obara, ja je slavim i dižem kao ženu koja je svesna kakav je lik i da želi da komentariše priču o sebi. Dopala mi se situacija pozorišta u pozorištu koja postoji u oba čitanja, i to sam razvijala. Danas je kurentno pričati o ženi i mizoginiji, a ovo je jedan dragocen tekst kroz koji može na pravi način da se promišlja o ovim temama.

11.jpg
Petar Aleksić Njene predstave se igraju na kartu više


Tanja Mandić Rigonat otkriva da novu predstavu radi u Banjaluci:


- Radujem se što "Jelena Anžujska" 5. novembar gostuje u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ovog leta su se meni dogodile dve velike životne situacije. Radila sam "Mirandolinu" u Tivtu, a posle u Kragujevcu "Jelenu Anžujsku", po tekstu Jelene Kajgo. Izveli smo je prvo u Budvi. U Banjaluci ću raditi "Razbijeni krčag". Neka nova vrata se otvaraju.

goran-jevtic.jpg
Marina Lopičić Čuvena Ministarka


Čuvenu "Gospođu ministarku" nema nameru da režira, posle Beograda i Rijeke, i po treći put.


- Nema potrebe. "Ministarki" želim da igra u obnovljenoj zgradi pozorišta "Boško Buha". Premijera nam je bila za rođendan Branislava Nušića, pa se nadam da će igrati opet na tako važnoj sceni i staroj adresi - zaključuje Tanja Mandić Rigonat.