Na Provom programu RTS-a, emitovano je već šest epizoda serije "Nobelovac", čiji autorski tim je osam godina prikupljao građu i konsultovao sve raspoložive izvore kako bi što autentičnije predstavili ličnost Ive Andrića.

Nobelovac ep 2 still 06.png
RTS 

Gledaoci ovog TV ostvarenja imali su priliku da se upoznaju sa katalogom ličnosti koje su bile deo epohe našeg najpoznatijeg književnika, a u ovoj seriji zablistalo je mnoštvo glumaca sa prostora bivše Jugoslavije.

Koga sve gledamo u seriji "Nobelovac"?

Publika je imala priliku da u "Nobelovcu", već u prvoj epizodi, nakon 30 godina pauze, vidi glumicu Vesnu Pećanac.

Screenshot 2024-10-08 152634.jpg
Printscreen/RTS Vesna Pećanac

U seriji je kao jedini i pravi izbor zablistala i bosanskohercegovačka glumica Selma Alispahić i to u ulozi Andrićeve supruge, Milice Babić Andrić.

Nobelovac ep 2 still 04 copy.jpg
RTS Selma Alispahić i Tihomir Stanić

Svoj trenutak dobio je i mladi hrvatski glumac Igor Jurinić, u roli mladog Ive Andrića.

Posebno mesto u srcu publike zauzela je glumica Aleksandra Pleskonjić Ilić, koja tumači čuvenu Isidoru Sekulić.

Među nabrojanima, upisalo se ime i glumice Ivane Žigon, kćerke čuvenog glumačkog para Steve i Jelene Žigon. Ivana je oživela lik Julijane Lule Vučo, supruge jugoslovenskog književnika Aleksandra Vuča, kog u "Nobelovcu" tumači Svetozar Cvetković.

serija nobelovac.png
Printscreen RTS Ivana Žigon

Ivana Žigon poslednji put se pojavila na filmu 2004. godine, a u seriji davne 1996. godine.

Glumac Vahid Džanković, koji svoj raskošni talenat domaćoj publici pokazuje već 15 godina, tumači čuvenog Elija Fincija.

Ko je glumac koji tumači Josipa Broza Tita u seriji "Nobelovac"?

Rola doživotnog predsednika Jugoslavije pripala je glumcu Slovenskog narodnog pozorišta Drama u Ljubljani, i bivšeg direktora ove kulturne ustanove, Igoru Samoboru.

Igor Samobor.jpg
printscreen/youtube/ SNG Drama Ljubljana Igor Samobor

Slovenačka i evropska publika poznaje ga kao Per Ginta, Hamleta, Raskoljnikova, Magbeta, Don Žuana, Fosa, Fausta.

Ima šest Bortšnikovih nagrada za najboljeg glumca. Godine 2012. dobio je i Bortšnikov prsten za životno delo i najmlađi je nosilac ovog najznačajnijeg slovenačkog pozorišnog priznanja.

Igorov nepretenciozan način glume podrazumeva studioznost i veliku posvećenost koja ovoj umetnosti daje uzbudljiv, savremeni senzibilitet.

Broj dramskih uloga koje je Igor Samobor stvorio poslednjih decenija dovoljan je za izuzetnu kolekciju prefinjene glume.

Nobelovac ep 2 still 05 copy.jpg
RTS 

Glumac sam i "mislilac"

Za slovenačke medije Samobor je svojevremeno priznao da u svom poslu mora da bude "mislilac".

- Kao glumac želim da budem i "mislilac", a ne samo izvršilac ideja i promišljanja koji su mi propisani. I sam razmišljam o stvarima koje me okružuju. Želim da dam svoje mišljenje kroz ulogu koja mi se nudi, ili kroz materijal kojim se bavim. Naravno, osnova je u tekstu, ali i ja imam svoje mišljenje o samom tekstu i želim da gledaoci to znaju - istakao je glumac, pa otkrio kako se sprema za svoje uloge:

- Prilikom proučavanja uloge strašno je važan prvi utisak – šta mirišem iz teksta, šta me uzbuđuje ili privlači i navodi na određena razmišljanja. Zatim dolazi red na proučavanje čitavog perioda. U kom trenutku se autor našao kada je pisao tekst? Kakvo je bilo njegovo tumačenje vremena u kome je živeo. I onda u ovome tražim paralele sa današnjim vremenom i sa svojom percepcijom trenutka. Na primer, koje su to teme u kojima se prepoznajem. I onda dolazimo veoma daleko u ovoj osnovnoj refleksiji. A onda u igru ulaze one tehničko-pozorišne komponente. Tragam za izrazom koji odgovara autoru i meni samom - otkrio je Igor Samobor svojevremeno.

(Kurir.rs/SrbijaDanas/M.F.)

 Bonus video:

01:31
BILI SMO U ANDRIĆEVOJ SPOMEN SOBI: Šta sve krije apartman 144 u Sokobanji (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija