Da li ste znali da je krompir namirnica uz koju nikada nećemo biti gladni? A osim toga, bogata je vitaminima koji su nam neophodni za zdrav organizam. Međutim, sledeće tri greške u pripremi krompira skoro svi činimo...

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Lovesensa

Kuvanje oljuštenog i isećenog krompira

Kuvan pod korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu količine vitamina C, dok pečen u celosti ostaje hranjiv. Osim toga kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes. Kada je neophodno da ga oljuštite, pazite da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina.

Zamrzavanje jela s krompirom

Krompir nije poželjno zamrzavati, bilo da je svež ili u pripremljenom jelu. Naime, pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Krompir je najbolje čuvati u drvenim kutijama i to u tamnoj i suvoj prostoriji. Time se sprečava klijanje, kojim se iz krompira gube hranljive vrednosti, a ukoliko klice izrastu treba ih što brže odstraniti.

Podgrevanje krompira

Termički obrađen krompir ne bi trebalo podgrevati, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime, u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije, toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu.Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako treba izbegavati takvu redovnu praksu.

SA SAJTA LOVESENSA PROČITAJTE JOŠ:

7 zdravih namirnica sa kojima nipošto ne smete preterivati

Domaće mint čokoladice (bez glutena, vegan)

Mnogo više od kuvanja: začinite svoj put ka zdravlju i isceljenju

Recept iz "Zemlje snova": kako da gajimo đumbir kod kuće

Frape od čokolade i kelja protiv osteoporoze