FBI dokumenti otkrili da je PRINC FILIP bio umešan u BLUDNU AFERU SA TINEJDŽERKOM zbog koje je njegov prijatelj počinio SUICID
Foto: Universal History Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

ŠOKANTNO OTKRIĆE

FBI dokumenti otkrili da je PRINC FILIP bio umešan u BLUDNU AFERU SA TINEJDŽERKOM zbog koje je njegov prijatelj počinio SUICID

Pop kultura -

Muž kraljice Elizabete II, princ Filip, za život često je bio tema glasina zbog afere "Profumo", jednog od najozlaglošenijih skandala 20. veka.

Kako je navedeno na portalu "Dejli Mejl", pronađena su tajna FBI dokumenta koja sasvim sigurno dokazuju da je princ Filip bio lično umešan u pomenutu aferu, tačnije u seks skandal koji je srušio britansku vladu početkom '60. godina.

Naime, tadašnji državni sekretar rata, Džon Profumo, iako oženjen, bio je optužen za seksualnu aferu sa 30 godina mlađom Kristin Kiler, devojkom koja je tada imala svega 19 godina. Profumo je, kao što je i bilo za očekivati, sve negirao, ali su ubrzo isplivali neosporivi dokazi zbog čega je, te iste 1963. godine, juna meseca bio primoran da da ostavku.

Priča počinje tako što je, 1961. godine, Džon Profumo bio na zabavi na kojoj ga je uticajni londonski osteopata, Stiven Vord, upoznao sa mladom Kristin. Vord je, takođe, bio poznat po tome da je zna gde da pronađe lepe i atraktivne devojke koje bi dovodio na političke proslave, kako bi uživali u društvu mladih lepotica.

Od svog prvog susreta, Kristin i Profumo narednih pet meseci nisu se odvajali jedno od drugog, a istovremeno je živela je sa Vordom u njegovom stanu u Londonu, boravila na njegovoj vikendici u Klivedenu, pomno ga pratila svuda. Međutim, iako su mnogo puta viđeni zajedno, negirali su da među njima ičega seksualnog. Vremenom njihova afera se završila i mnogi bi možda i zaboravili na nju da se naredne, 1962. godine, nije pojavio Kristinin bivši dečko, ruski vojni ataše, Jevgenij Ivanov, kog je ostavila uoči afere sa Profumom i života sa Vardom.

Naime, jedne večeri Jevgenij je došao do Vordove kuće i ispalio sedam hitaca, a Vord i Kristin su zbog toga dospeli na sve naslovne stranice. Čitava pompa bi se stišala vrlo brzo da Kristin nije priznala da je istovremeno imala aferu i sa Profumom i sa Jevgenijem, što se doživelo kao potencijalni bezbednosni rizik i pretnja po nacionalnu bezbednost.

Glasine su toliko uzele maha, da je svojevremno postojala tvrdnja da je Ivanov zapravo tražio od Kristin da od Profuma sazna kada će Nemačka dobiti američke nuklearne rakete, ali Profumo je pre bilo kakvog odavanja informacija, dao ostavku i otišao u politički zaborav.

Stiven Vord je, u međuvremenu, bio optužen i uhapšen za nemoralan život zbog čega se susreo sa zakonskim posledicama, a tri dana nakon osude da je nemoralno zarađivao na konto mlade Kristin, namerno se predozirao i time oduzeo sebi život.

Postavlja se pitanje, kakve veze princ Filip ima sa čitavom pričom?

U pomenutim FBI dokumentima, američki biznismen umešan u industrijsku špijunažu, Tomas Korbali, govorio je o svom prijateljstvu sa Stivenom Vordom, ali i o tome da je princ Filip bio povezan, ne samo sa Kristin, već i sa još jednom devojkom, Mendi Rajs-Dejvis, koja je takođe živela sa Vordom i "pravila društvo" političkim moćnicima.

Stiven Vord
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Naime, princ Filip i Stiven Vord bili su bliski prijatelji i često su se viđali, na samo na političkim zabavama, već i privatno. Da je princ Filip imao umešane prste u pikanterije iza kulisa, navodno, potvrđeno je portretom Stivena Vorda koji je urađen od strane kraljičinom kustosa, Entonija Blanta.

Oni koji su pratili popularnu Netfliksovu seriju "Kruna", koja prati život britanske kraljevske porodice, prepoznaće epizodu u kojoj kraljičin kustos, za kojeg se kasnije saznalo da je sovjetski špijun, upozorava princa Filipa da će razotkriti njegovu vezu sa Vordom.

Sasvim je sigurno da je princ Filip bio u bliskoj vezi sa Vordom, ali da li je i on učestvovao u aferama sa mladim devojkama, ostaće samo pretpostavka.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

17:04

PRINC FILIP I PRINCEZA DANICA EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV: Kraljica Elizabeta bila stidljiva! Otkrili da li će pristustvovati sahrani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track