GlumicaMena Suvari (45) postala je svetski poznata nakon uloge Heder u filmu "Američka pita". U filmu je igrala dobru, poslušnu devojku, dok se iza kulisa borila da svoj život drži u normali.

profimedia0574688460.jpg
Profimedia Mena Suvari

U svojim memoarima koje je nazvala "The Great Peace" Suvari priča o traumatičnim iskustvima, zbog kojih je u ranoj mladosti počela da eksperimentiše sa narkoticima i već u prvim stranama knjige otkriva da je prvo oproštajno pismo napisala u 16. godini, kada je planirala da se ubije.

Glumica je otvorila dušu o zlostavljanju koje je doživela u mladosti, otkrila je i da je bila žrtva manipulacije bivšeg dečka, kao i da je bila u kandžama droge. Za "Gardijan" je otkrila da je imala samo 17 godina kada ju je tadašnji dečko seksualno zlostavljao i navela da ju je terao da ima trojke sa drugim ženama.

Veliki uticaj na nju imala je selidba njene porodice u Čarlston, nakon čega je počelo njeno zlostavlajnje. Ona je ispričala kako je prijatelj njenog srednjeg brata počeo da se interesuje za nju, uprkos činjenici da je dosta stariji.

"Niko ga nije sprečio da ostane sam sa mnom u mojoj spavaćoj sobi. Niko me nije upozorio. Niko se nije raspitivao kada mi je postao više od bratovog prijatelja. Jednom me je terao da me poljubi i izvadio kondom. Rekla sam da ne želim da izgubim nevinost što je poštovao svega nekoliko minuta. Odveo me je na sprat i silovao. Osetila sam kako mi srce tone u mračni ponor. Nebrojano puta sam izgovorila "ne" ali on me nije čuo. Zatvorila sam oči, a kad sam ih ponovo otvorila, sklonio se sa mene i otišao u toalet. Okrenula sam se na drugu stranu i plakala. Bila sam prepuna stida i srama", otkrila je ona u svojim memoarima.

Silovanje je u velikoj meri uticalo na njeno mentalno zdravlje, a ne shvatajući da je ona zapravo žrtva, za to što se dogodilo krivila je sebe. Ubrzo se odala porocima, ali njenoj nesreći tu nije bio kraj.

U svojoj knjizi je opisala da je čak osam godina proživljavala fizičko i psihičko nasilje, koje joj je potpuno uništilo život. Ispričala je kako je živela u svom tajnom svetu srama i krivice. Kao 12-godišnju devojčicu je konstantno silovao njen tada 16-godišnji dečko. U petnaestoj godini preselila se u Los Anđeles gde je započela glumačku i manekensku karijeru, a ljudi su stalno komentarisali da izgleda starije, zbog čega je privlačila pažnju i starijih muškaraca.

Ubrzo je uplovila u vezu sa čovekom po imenu Tajler, koji ju je navukao na narkotike i podrivao joj samopouzdanje. "Srela sam čoveka koji je bio 11 godina stariji od mene. Ja sam imala 15, a on 26 godina. Nekako sam se našla u njegovom stanu i on me je ljubio i to je bilo ok. Nisam rekla nikome. Niko nije ni pitao, a ja nisam mislila da je to važno. Samo sam mislila da je to deo mog posla", kaže Suvari.

Glumica kaže da je počela sa alkoholom i marihuanom, a onda uzimala i metamfetamin, koji je konzumirala na školskim odmorima u toaletu, kako bi se nosila sa Tejlorovim kontrolišućim ponašanjem i zavisnošću od seksa. Naime, dečko je od nje tražio da nađe devojke sa kojima će imati trojke, uključujući i njene koleginice sa snimanja. Glumica je otkrila i da je došlo do neprijatnih seksualnih odnosa sa ženama, koje je godinama kasnije srela. „Želim da znaš da nikada nisam želela da radim bilo šta od toga", rekla je glumica ženi koju je kasnije srela.

„Bilo je važno za mene da shvatim istinu, da sam bila žrtva manipulacije i da to tada nisam znala. Okolnosti su bile takve i bile su jače od mene", objasnila je Mena Suvari, te dodala da je bila primorana da koristi razne seksualne igračke, koje su joj nanele telesne povrede. Kada je imala 16 godina, njen menadžer, koji je tada imao 30, je spavao s njom te su zajedno pušili travu. Nije trebalo puno vremena da se glumica navuče na drogu koju je neretko mešala sa alkoholom.

Mena Suvari profimedia-0905730259.jpg
Jemal Countess / Getty images / Profimedia Mena Suvari

"Koristila sam ekstazi, met, pečurke, meskalin... sve sam mešala sa dosta alkohola i to je bio moj način da se oslobodim pakla svog postojanja i nekako preživim", rekla je glumica.

Posledice traumatičnih događaja i zavisnosti od droge i alkohola, na njenom telu vidljive su i danas.

"Čitava leđa bila su mi u aknama. Uvek pre toga sam imala savršenu kožu. Znala sam da je to od meta. Kao klinki mi je doktor dao tablete za kontracepciju, a da mi nije objasnio zašto mi ih prepisuje, tako je i sada bilo. Dobila sam antibiotike bez ikakvog objašnjenja, a sve zbog bubuljica", otkrila je ona.

Imala je samo 18 godina kada je dobila ulogu Heder u "Američkoj piti", što joj je omogućilo da pobegne od Tajlera i njegovog zlostavljanja. "Posao mi je spasao život na mnogo načina, jer mi je pružio opuštanje. Dao mi je ventil. Svi su bili divni. Bilo je zaista neverovatno. Uvek kažem da mi je rad na 'Američkoj piti' dao pravo srednjoškolsko iskustvo", kaže Suvari.

Mena Suvari profimedia-0144975502.jpg
IFA Film / United Archives / Profimedia Mena Suvari

Film "Američka lepota" promenio joj je svakodnevicu. Reditelj Sem Mendes i sve kolege tretirali su je predivno, a istakla je kako im je svima zahvalna. Uloga Anđele joj je omogućila da zaroni dublje u život tinejdžerke koja svoj seksepil koristi kako bi privukla pažnju. Suvari kaže da je odmah shvatila svoj zadatak.

Glumica je priznala kako nikada nije htela da se bavi glumom, ali život joj ipak otišao u tom smeru. Htela je da bude arheolog, ali nije imala dobre ocene zbog svakodnevnog drogiranja. Kada je napokon raskinula s dečkom koji ju je maltretirao, uletela je u brak sa 16 godina starijim rediteljem Robertom Brinkmanom. "Svi su mi govorili da sam prava srećnica, a ja sam samo klimala glavom i razmišljala o paklu iz kojeg sam pobegla", napisala je u knjizi. Imala je 20 godina kada je prvi put stala pred oltar, ali pet godina kasnije rekla je Robertu da želi razvod. "Dopustila sam mu da mi spasi život, i danas ga volim", priznala je.

Nakon njega je imala dve afere s kolegama,ali njihova imena nije otkrila. Priznala je da joj je život s 25 godina bio na ivici jer je izmučila telo silnim drogama. Godine 2007. upoznala je Simona Sestita na filmskom festivalu u Torontu, s kojim je drugi put stala pred oltar. Venčali su se 2010. godine u Rimu, ali rastali su se 2012. Tokom drugoga braka počela je puno da pije, a nakon droga nova opsesija joj je bio alkohol.

Treći put u bračnu luku je uplovila s Majkom Houpom 2018. godine s kojim je dobila sina Čarlsa.  U knjizi "The Great Peace" Suvari je pisala o svoja dva prethodna braka, o susretu sa sadašnjim mužem Majkom kao i o koracima koji su joj pomogli da se oporavi i povrati svoju moć. U knjizi se ne pominje novi muškarac u njenom životu, koji je u njega ušao tek nakon što je napisala knjigu - njen mali sin Kristofer.

"Otkrila sam da sam trudna kada sam završila pisanje, što je tako čudno. Bio je to proces prilagođavanja za mene, jer sam počela da verujem da nikada neću imati te stvari u svom životu. Sada ih imam i to je potpuno neverovatno", kaže Suvari.

 Glumica kaže da je ponosna na činjenicu da je nastavila da se bori. Iako je ponovno proživljavanje nekih perioda života bilo bolno za nju, drago joj je što je podelila svoju priču, u nadi da će ohrabriti one koji se osećaju kao da ih niko ne sluša.

"Ono što je važno jeste da komuniciramo jedni s drugima i inspirišemo jedni druge da rastemo i učimo, a ništa od toga se neće desiti, ako nastavimo da ćutimo. Čitav svoj život sam provela osećajući se jadno, poniženo i nikakvo. Bilo je vreme da to prestane. Prestala sam da bežim od same sebe i uspela sam", zaključila je glumica u knjizi.

(Kurir.rs/M.F.)

Kurir televizija IZAZOVNA MIRKA VASILJEVIĆ NA CRVENOM TEPIHU BEZ BRUSA! Glumica otkrila kako je bez Vujadina Savića: Uvek nađem nekoga za veče!