Legendarni glumac Danilo Bata Stojković poslednjeg “Profesionalca” odigrao je u dahu, ali sa jednim plućnim krilom, već teško bolestan. Preminuo je mesec dana kasnije, 16. marta 2002. godine.

Iza sebe je ostavio bogatu glumačku karijeru na kojoj bi mu danas mnoge mlađe kolege mogle pozavideti. Igrao je u nezaboravnim predstavama “Ateljea 212” i “Zvezdara teatra”. Pozorište je bilo njegova druga kuća, ali je i na filmu ostvario značajne role o kojima se i danas govori. 

danilo-bata-stojkovic.jpg
Printskrin / You Tube 

Poslednja želja Bate Stojkovića

Pred smrt imao je jednu želju na koju je zavetovao svoju suprugu Olgu. Reč je o mestu gde će počivati. Bata nije želeo da bude sahranjenu Aleji zaslužnih građana gde su se tada, ali i danas sahranjivali velikani različitih profesija.

"Ni slučajno nemoj da ti se dogodi da me staviš tamo”, rekao joj je Bata, a to je ona svojevremeno otkrila u razgovoru za Nedeljnik. To je bila njegova odluka.

Olga je bila velika Batina ljubav. Bila je njegov prijatelj i podrška do poslednjeg dana. Venčali su se u decembru 1991. godine, tek kada se glumac razboleo.

olga-stojkovic-foto-zorana-jevtic.jpg
Zorana Jevtić 

"Pred oltar smo stali tek kada se razboleo, a formalnost braka nam ništa nije predstavljala. Bilo je vrlo naporno pratiti ga. Bata je bio veoma privržen porodici, za njega je kuća bila najvažnija na svetu, mada je, moram reći, dugo živeo bećarskim životom. Ali, kad je rešio da se skući i smiri, onda je to poštovao. Govorio je: "Kuća ni zbog čega ne sme da trpi". Veoma je poštovao tradicionalne vrednosti, slavio slavu i Božić i veoma brinuo o braći i sestrama. Posle smo se venčali i u manastiru Vavedenje, a sve smo obeležili tako što smo nas četvoro otišli na ručak. Nikome nije bilo stalo do toga, mi smo to hteli samo da učinimo starima. Nije nam to palo na pamet, njegovi su se ponašali kao da smo u braku, kao da sam snaja, njegov brat zvao me je gospa mala. Možda mu je nešto dunulo kad se razboleo", rekla je Olga Stojković u jednom intervjuu.

Kratka Batina biografija

danilo-bata.jpg
Promo 

  Rođen je 11. avgusta 1934. u Beogradu. Završio je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, u klasi profesora Tomislava Tanhofera. Prvi angažman nakon završenih studija dobio je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1959) a zatim je karijeru nastavio u Pozorištu Atelje 212 (1962). Poslednjih godina života njegov pozorišni opus vezan je za Zvezdara teatar gde je igrao od 1987. do 2002. Poslednju predstavu u ovozemaljskom životu odigrao je 13. februara 2002. godine, tumačeći 416. put ulogu Luke Labana u "Profesionalcu" Dušana Kovačevića.

Odigrao je više od 80 pozorišnih uloga i snimio 68 filmova, više od 50 televizijskih drama i 20 serija. Mnoge od njih danas čine antologiju i istoriju srpskog pozorišta i kinematografije.

(Kurir.rs/M.J)

Kurir TV "ZOVU ME NA SVADBE, DO SAD BIH KUĆU SAGRADIO" Malo je poznato da OVAJ GLUMAC IMA NEVEROVATAN GLAS: Ranije sam izbegavao, A SADA...