Namenska aplikacija ChatGPT vam omogućava da pitate chatbot upite iz njegovog sopstvenog prozora u dobro dizajniranom, pojednostavljenom interfejsu.

Najbolje od svega, aplikacija ChatGPT omogućava korisnicima Windows-a pristup neverovatno korisnoj prečici na tastaturi koja aktivira veštačku inteligenciju pomoću Alt + Space.

shutterstock-chatgpt.jpg
Shutterstock 

Međutim, to nije jedina prednost korišćenja aplikacije ChatGPT u operativnom sistemu Windows. Aplikacija vam omogućava da otpremate datoteke kao što su fotografije što vam omogućava da pitate AI o dokumentima ili poreklu slike.

Iako aplikaciji još uvek nedostaje napredni glasovni režim, vreme je da korisnici Windows-a moraju da isprobaju aplikaciju ChatGPT. Na kraju krajeva, Mac korisnici su mogli da koriste ove funkcije od leta.

ChatGPT na Windows-u

ChatGPT-ova Mac aplikacija je jedna od najboljih AI aplikacija jer se lako može integrisati u vaš svakodnevni radni tok zahvaljujući prečici na tastaturi. Sada će korisnici Windows-a konačno imati isti pristup. Nadamo se da je dolazak Windows aplikacije znak da se OpenAI-ov razvoj samostalnih aplikacija ubrzava i da ćemo uskoro videti više aplikacija, poput Canvas-a.

shutterstock-openai-2.jpg
Shutterstock 

Rana verzija aplikacije ChatGPT Windows dostupna je za preuzimanje iz Microsoft Store-a za sve ChatGPT Plus pretplatnike. ChatGPT Plus košta 20 dolara mesečno, ali ako ne želite da platite, moći ćete da pristupite ovoj ChatGPT Windows aplikaciji kasnije kada se razvoj završi. Do tada, ljubitelji OpenAI-a na Windows-u mogu biti srećni što je dugo očekivana aplikacija na putu da svi uživaju.

Ambicije preduzeća: ChatGPT kao novi kancelarijski paket?

Izdanje Windows-a dolazi u kritičnom trenutku za OpenAI, jer se kompanija suočava sa sve većom konkurencijom u AI prostoru i ispitivanjem njegovog brzog rasta i uticajne pozicije.

shutterstock-chatgpt-3.jpg
Shutterstock 

Nedavni izveštaji sugerišu da OpenAI istražuje partnerstva izvan svog dobro poznatog Microsoft saveza, uključujući razgovore sa Oracle-om o infrastrukturi centara podataka sa veštačkom inteligencijom i predstavljanja američkoj vojsci i establišmentu nacionalne bezbednosti.

Agresivna ekspanzija OpenAI-a na desktop okruženja signalizira potencijalni pomak u okruženju poslovnog softvera. Čini se da kompanija pozicionira ChatGPT kao osnovni alat za produktivnost za preduzeća, potencijalno ometajući tradicionalne dobavljače softvera za preduzeća.

shutterstock-chatgpt-2.jpg
Shutterstock 

Ovaj potez, zajedno sa nedavnim proširenjem partnerstva sa Bain & Company za prodaju ChatGPT-a preduzećima, sugeriše da se OpenAI ne zadovoljava time što je samo laboratorija za istraživanje veštačke inteligencije, već aktivno teži dominantnoj poziciji u komercijalnom AI sektoru.

Implikacije ove strategije su ogromne. Ako bude uspešan, ChatGPT bi mogao da postane novi „operativni sistem“ za rad znanja, suštinski menjajući način na koji preduzeća funkcionišu i potencijalno zamenjujući ili apsorbujući funkcije koje trenutno služe odvojenim softverskim paketima.