DA POKUŠAMO I OVO Lujza Hej: Kako trajno izgubiti suvišne kilograme
Prekomerna težina je dobar primer kako možemo gubiti puno energije pokušavajući da reši problem koji, u stvari, i nije pravi problem.
Obično se ljudi godinama bore s debljinom i uvek su predebeli. U svojoj debljini vide razlog za sve što im se ružno dogodi. A, prekomerna težina samo je spoljni efekat dubljeg, unutrašnjeg problema.
Držim da se iza debljine uvek krije strah i potreba za zaštitom.
Kada se osetimo uplašene, ili nesigurnim, ili "nedovoljno dobrima", mnogi od nas dobiće višak kilograma - radi zaštite.
Provoditi vreme u omalovažavanju sebe zbog preterane težine, ili u osećaju griže savesti zbog svakog pojedenog zalogaja, ili u preziranju sebe zbog svakog dobijenog zalogaja gubitak je vremena. I nakon 20 godina bićemo u jednakoj situaciji ako se ne suočimo s pravim problemom. A, sve što mi radimo jeste da postajemo još uplašeniji i nesigurniji, a onda trebamo još više kilograma radi zaštite.
Prema tome, odbijam usredsređenost na dete. One ne daju nikakve rezultate.
Jedina dijeta koja pokazuje nekakve efekte jest mentalna dijeta i izbegavanje negativnih misli.
Uvek kažem pacijentima: "Ostavimo sada sa strane problem debljine i pozabavimo se nečim drugim."
Ali pacijenti mi često govore da ne mogu voleti sebe dok su gojazni ili, kao što kaže jedna devojka, "prezaobljen".Objašnjavam im da su debeli, jer ne vole sebe.Kada počnemo voleti i poštovati sebe, neverovatno je kako kilogrami jednostavno nestaju sa našeg tela.
Vežba: Spremna sam promeniti se
Hajde, počnite sa izjavom, "Spremna sam promeniti se." Ponavljajte to često. "Spremna sam promeniti se. Spremna sam promeniti se. "Možete i dodirnuti grlo dok to izgovarate. Grlo je središte energije, gde se promene događaju. Dodirivanjem grla postajete svesni da je proces promena počeo. Budite spremni prihvatiti promene kada one iskrsu u vašem životu. Budite svesni da je ono što treba da menjati upravo tamo gde se ne želite menjati. "Spremna sam promeniti se." Svemir uvek reaguje na vaše misli i reči. Stvari će se definitivno početi menjati dok ovo budete izgovarali.
Postoji duhovni, mentalni i fizički pristup. Holističko lečenje obuhvata telo, um i duh. Mi smo sto posto odgovorni za sva svoja iskustva. Svaka misao koju mislimo, kreira našu budućnost. Polazište svega jest uvek u sadašnjem trenutku. Svako ponekad pati od grižnje savesti, čak i mržnje prema samom sebi. Najgori je stav: "Ja nisam dovoljno dobar." To je samo misao, a misao se može menjati. Za čovekovo je zdravlje najopasnija ogorčenost, kriticizam i griža savesti. Opraštanje svojih i tuđih grešaka put je u ozdravljenje, čak iu slučaju raka. Kada stvarno volimo sebe, sve nam u životu bolje ide. Moramo naučiti voleti sebe.
Možete započeti bilo čime. Neki počinju mentalnim pristupom ili odlaze na psihijatrijske terapije ili u radionice za lečenje. Neki počinju duhovnim pristupom kao što je meditacija ili molitva.
Kada počnete spremanje svoje "mentalne kuće", nije važno odakle ćete početi. Počnite onim što najviše privlači vašu pažnju. Drugo će doći samo po sebi. Ljudi koji se loše hrane, a počeli su duhovnim pristupom, otkriće uskoro da ih privlači drugačija ishrana.
Susret sa prijateljem, otkrivena knjiga ili pohađanje kursa pomoći će im da shvate kako hrana koju unose u svoj organizam znatno utiče na to kako izgledaju i kako se osećaju. Jedna promena vodiće k drugoj ako postoji želja za razvojem i promenom. Ja dajem vrlo malo saveta o ishrani jer sam otkrila da svi sistemi ishrane pomažu samo nekim ljudima. Ali poznajem dosta dobrih lekara koji se bave holističkim područjem, pa pacijentima koji imaju potrebu saznati više o ishrani, preporučujem njih. To je područje u kojem morate pronaći svoj sopstveni način ili se obratiti specijalisti da vam pomogne.
Većinu knjiga o ishrani napisali su ljudi koji su bili vrlo bolesni i koji su pronašli svoj sopstveni sistem isceljivanja. Napisali su je da bi drugima izložili metodu koju su koristili. Međutim, nisu svi ljudi jednaki i ne koristi svakome jednak pristup.
Na primer makrobiotička ishrana i dijeta sa prirodnom i sirovom hranom su dva sasvim različita pristupa. Ljudi koji se hrane sirovom hranom, nikada ništa ne kuvaju, retko jedu hleb ili žitarice, oprezno izbegavaju da jedu voće i povrće zajedno, i nikada ne koriste sol. Ljudi koji koriste makrobiotičku ishranu, kuvaju gotovo sve, drugačije kombinuju hranu i koriste sol. Oba načina deluju i leče tela. Ali, niti jedan od ne može se preporučiti baš svakome.
Moj je lični pristup ishrani jednostavan. Budite svesni onoga što jedete. To je slično kao i obraćanje pažnje na ono što mislimo. Takođe možemo naučiti obraćati pažnju na svoja tela i znakove koje nam šalje kada nam hrana odgovara ili ne odgovara.
(Atma)
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)