Jedno od osnovnih pravila grilovanja je da povrće treba iseci na komade jednake veličine kako bi se izgrilovalo podjednako sa svih strana.

Svi komadi bi trebalo da budu i podjednake debljine, i to ne više od od dva do dva i po centimetra. Povrće pre grilovanja treba potopiti u hladnu vodu na oko 30 minuta kako ne bi bilo dehidrirano. Zatim ga treba iscediti, pa lagano premazati uljem kako bi se sprečilo lepljenje za podlogu.

Paprike: Prosecite papriku po sredini od vrha do dna. Odstranite semenke, stabljiku i beličasta rebra. Lagano je premažite uljem i stavite ih da se griluju dva-tri minuta na svakoj strani.

Plavi patlidžan: Isecite ga po dužini (ako su u pitanju manji) ili na krugove (ako su u pitanju veći). Držite ga potopljenog u vodi 30 minuta. Iscedite ga, premažite uljem i grilujte dva do tri minuta.

Pečurke: Operite ih i iscedite. Premažite ih uljem i stavite na gril (za manje pečurke potrebno je četiri-pet minuta, a šest do osam minuta za veće).

Luk: Skinite ljusku i isecite ga horizontalno na debljinu od oko 1,5 cm. Premažite ga uljem i držite ga na vatri tri do četiri minuta.

Paradajz: Presecite ga napola, premažite ga lagano uljem i stavite na isečenu stranu da se griluje dva-tri minuta.Tikvice: Isecite ih na debljinu od 1,5 cm. Premažite ih uljem i držite na grilu dva-tri minuta sa svake strane.