Doručak je najzdraviji obrok u danu. S njima pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Želite li dan započeti ukusno i zdravo te telu pružiti energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše kako su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak natašte trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost.

Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave te ga obogatite žitaricama. Isto vredi i za voćne jogurte tako da radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan prepečenim hlebom i marmeladom.

smuti.jpg
Profimedia 

2. Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusni pogačice od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, no isto tako ovi proizvodi često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera što i nije dobra kombinacija za početak dana.

Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Volite li ujutro pojesti pecivo, odaberite ono od celih žitarica te ga začinite mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

maslac-kafa-dorucak-kroasan.jpg
Profimedia 

3. "Zidarski" doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešu i kaloričnu hranu poput pečenih jaja, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite teški fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban.

Velike količine nezdravih masnoća završiti će u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Volite li ujutro pojesti jaje, najbolje bi ga bilo skuvati i kombinovati uz čaj i prepečn hleb.

jaje-jaje-na-oko-tiganj-przenje.jpg
Profimedia 

(zadovoljna.hr)