NAJGORI MOGUĆI IZBOR, A TEŠKO IM JE ODOLETI: Ako ne želite da budete pospani posle ručka, ove 3 namirnice NIKAKO nemojte jesti!
Uhvati li i vas pospanost pošto ručate?
Najbolje je ručati oko 12.00 ili 13:00 sati. Ako ga pomerite za kasnije, verovatno ćete biti jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranom punom šećera i masnoća, poput pržene hrane, slatkiša i kolača.
Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljene hidrate i belančevine. Ugljeni hidrati i masnoće nam daju energiju, dok su belančevine ključne za pravilno funkcionisanje našeg tela. Probajte tri spasonosna recepta za letnji ručak.
Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:
* sendviči (s piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) i testenina od celog zrna
* salate
* riba poput skuše, lososa i sardine
* supe
* grahorice i kus-kus
Sledeće tri namirnice najgori su izbor za ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju:
1. Prženi krompirići (pomfrit)
Pomfrit se prži u puno ulja i reč je o jednostavnim ugljenim hidratima koje uvek treba izbegavati, jer nakon što naglo povećaju nivo šećera u krvi, isto tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak, vrlo verovatno ćete osetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.
2. Kravlje mleko
Iako kravlje mleko može biti deo uravnotežene ishrane, može imati negativan učinak na nivo energije u telu. Kravlje mleko teže se vari, zbog čega je probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u creva, a ostatak tela mora da funkcioniše sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.
3. Puter od kikirikija
Nakon što pojedete sendvič s puterom, vrlo verovatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koji sadrži taj zasitni namaz. Ipak, puter od kikirikija ne morate izbegavati u potpunosti, samo ga kombinujte sa “superhranom” koja nam daje energiju, poput žitarice tef, kamuta, čia semenki, voćke longan i alge dulse.
Kurir.rs/zadovoljna/Foto Profimedia
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti