Nutricionisti smatraju da se beli luk mora jesti sirov kako bismo od njega imali koristi. Kako biste se izlečili i osnažili jedući beli luk, napravite od njega lek koji je prijatan za degustaciju.

Ako pomešate beli luk i med, pa ovu smesu budete konzumirali 7 dana znatno ćete poboljšati svoje zdravlje i suzbiti razvoj bolesti:

profimedia0309926889.jpg
Foto: Profimedia

1. Beli luk i med na prazan želudac poboljšavaju cirkulaciju krvi (sprečava trombozu i proširene vene).

2. Reguliše krvni pritisak

3. Uravnotežava nivo lošeg holesterola u krvi (beli luk provereno čisti krv)

4. Smanjuje upalne procese (poboljšava zdravlje kod artritisa, zadržavanja tečnosti u organizmu i leči bolesti mišića).

5. Jača imuni sistem (štiti od virusa i bakterija).

6. Bori se protiv kašlja (Ako je kašalj uzrokovan bakterijama ili virusom, nema ništa bolje od meda i belog luka. Ovo će brzo smanjiti iritaciju grla, stimulišući oslobađanje sluzi).

7. Ubrzava oporavak od gripe i prehlade.

luk-shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock

Recept

Potrebno je:
- 35 grama meda (domaćeg);
- 10 čena belog luka;
- staklena tegla sa poklopcem.

Priprema:
Beli luk očistiti pa iseckati sitno. Sipati med u staklenu posudu i prebaciti tamo beli luk. Poklopiti odgovarajućim poklopcem i čuvati 1 nedelju na tamnom mestu. Nakon sedam dana dobićete prirodni lek koji je jedan od najzdravijih lekova na svetu.

Uzima se po 1 kašika dnevno, ujutru na prazan stomak.

Sirup se može razblažiti toplom vodom. Lek se uzima 7 dana bez prekida, pa se dve nedelje pravi pauza i onda se još jedna nedelja se koristi ovaj lek.

profimedia0163505918.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Stil/foto Profimedia