STARI RECEPT NA NOV NAČIN! Posle ove palente sa pečurkama, cela porodica biće SITA! (RECEPT)
Palenta je i danas veoma popularan obrok, a žene se posebno odlučuju na nju jer spada u zdravu ishranu.
Sastojci za palentu:
100 g instant palente
450 ml vode
pola kašičice soli
1 kašika putera ili maslinovog ulja
Sastojci za pečurke:
250 g šampinjona
2 cena belog luka
2 kašike maslinovog ulja
pola kašičice soli
1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
1 kašičica majčine dušice
krem sir ili mileram po želji
Priprema:
Oprati pečurke ispod hladne vode, pa ih staviti na kuhinjski ubrus da se ocede. Ako ima dovoljno vremena za pripremu, skinuti kožicu s klobuka, jer su šampinjoni tako svarljiviji. Iseći ih na četvrtine. Očistiti beli luk i sitno iseći. Na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, dodati beli luk i pržiti dok ne zamiriše. Dodati isečene šampinjone i dinstati poklopljene dok ne puste svoje sokove. Skloniti poklopac, pa dodati so, biber i majčinu dušicu. Dinstati, mešati dok ne ispari sva tečnost.
Izmeriti instant palentu. U šerpi dovesti do ključanja 4 puta više vode. Smanjiti na tiho, pa dodati so, puter ili maslinovo ulje. Dodavati malo po malo izmerenu palentu, stalno mešajući. Kuvati 2 do 3 minuta dok se ne zgusne. Proveriti da li je palenta dovoljno slana, pa dosoliti ako je potrebno. Palentu sipati na tanjir dok je vruća, jer se hlađenjem zgušnjava i neće moći da se oblikuje. Preko palente rasporediti dinstane pečurke. Servirati odmah uz mileram ili krem sir. Jela s pečurkama se ne podgrevaju. U receptu su navedeni šampinjoni ali u obzir dolazi bilo koja vrsta jestivih pečuraka.
Kurir.rs/Blic Žena/Foto: Profimedia
STUDENTI KOJI HOĆE DA UČE SEDMO VEČE U PIONIRSKOM PARKU, UČE POD ŠATORIMA Grupa od 40 osoba ih maltretirala - zviždali im i dobacivali (VIDEO)