Uvek je vobro vreme za čokoladu, a mnogima je čokoladna torta omiljeni slatkiš.

Potrebno vam je:

(za biskvit)

4 jajeta;
4 kašike glatkog brašna;
pola praška za pecivo;
100 g čokolade za kuvanje;
100 g šećera;
200 g maslaca.


(za fil)


500 ml slatke pavlake;
250 g čokolade za kuvanje.

Priprema:


Prosejte brašno pomešano s praškom za pecivo u dubljoj činiji. Na pari otopite maslac i čokoladu, pa razdvojte belance i žumance. U dubljoj posudi izmiksajte žumanca sa šećerom, dodajte im otopljeni maslac i čokoladu, promešajte, pa dodajte prosejano brašno s praškom za pecivo. U drugoj posudi napravite šne od belanaca, pa pažljivo špatulom umešajte šne u čokoladnu smesu.

Kalup za tortu prečnika 23-24 cm obložite papirom za pečenje, pa izlijte pripremljenu smesu. Smesu možete peći u četvrtastom kalupu veličine 35×24 cm. Stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i pecite oko 20 minuta.

Napravite fil tako što ćete čokoladu sitno iseckati, a slatku pavlaku zagrejati do tačke vrenja. Zagrejanu slatku pavlaku prelijte preko čokolade pa promešajte.

Pečenu podlogu izbodite viljuškom i prelijte toplim filom (treba da bude dosta tečan). Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa potom kolač dobro ohladite u frižideru i tek onda skinite obruč, ako ste ga pekli kao tortu.

profimedia0185747497.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Stvar ukusa/Foto: Profimedia