Maja Škarica, profesorka matematike i informatike iz Ivanić-Grada u Hrvatskoj, postala je hit na društvenim mrežama nakon što je pokazala na koji način njena porodica uštedi mesečno od 30.000 dinara.

Maja kaže da je nekada o ženama koje su previše posvećene organizaciji mislila "sve najgore".

- Baš su me nervirale - kaže ona.

A onda je Maja rodila troje dece u kratkom roku i shvatila da će morati i sama da se posveti organizaciji finansija ili će u suprotnom bankrotirati.

- Još dok nas je bilo četvoro, a treće dete na putu, izračunala sam da na hranu mesečno trošimo oko 46.000 dinara, što je previše. Šta li će tek biti kada nas bude petoro? Shvatila sam da moram da osmislim neki način za štednju i to sam i uradila - kaže ova mama.

I zaista, smislila je sistem koji je brzo obišao Fejsbuk i Instagram. Tamo je Maja podelila svoje savete koji su brzo oduševili ceo Balkan.

- Kad sam odlučila da štedim, dogovorila sam se sama sa sobom da ću početi da skupljam kataloge marketa i kupovati isključivo namirnice na akciji. Tako sam i krenula, ali sam posle dva meseca shvatila da trošim isto kao i ranije jer kupujem neorganizovano i u prevelikim količinama, a na kraju sam mnogo hrane i bacala. Shvatila sam da moram da doteram taj svoj model - kaže mama trojice sinova - jednog četvorogodišnjaka, jednog dvogodišnjaka i bebe stare 11 meseci.

Tako je Maja smislila sledeći plan - u nabavku odlazi isključivo jednom nedeljno, prateći katalog sa akcijama a svake nedelje praviće jelovnik za narednu nedelju kako bi tačno znala šta joj od namirnica treba. Jelovnik će se većinski sastojati od namirnica na akciji, a zauvek će sa popisa za kupovinu izbaciti slatkiše i sokove koje će nadomestiti kolačima koje će sama peći i rashlađenim čajevima.

Ovaj sistem joj je uspeo i vrlo brzo je izračunala da samo na namirnicama uštedi između oko 15.000 dinara - što je odličan rezultat budući da je tu sada i novi član, najmlađi sin.

- Pokazalo mi se pametnim što sam se ograničila samo na jednu radnju jer sam obilaskom više radnji više i kupovala, pa je sve gubilo smisao. To što prvim nedeljni meni omogućilo mi je da planski kupujem namirnice, tačno onoliko koliko treba, pa skoro da više uopšte i ne bacamo hranu - kaže ona za Jutarnji, dodajući da joj pravljenje nedeljnog menija oduzima najviše 10 minuta nedeljno jer se sve vrti oko cifre od oko 40 obroka koje menja.

Menije izrađuje za period od četvrtka do srede, a u radnju odlazi petkom kako bi uhvatila i vikend akcije i dodatno uštedela. Kada su neke namirnice koje posebno vole na velikim popustima, Maja kupi veću količinu koju zamrzne. Slično radi i sa namirnicama poput testenine.


Hleb je gotovo uvek domaći, sama ga pravi. Međutim, ne drže se kruto svih pravila - u posebnim prilikama poput slavlja, porodičnih ručkova i slično, planovi se menjaju.


PONEDELJAK

Doručak:

  • Pečena jaja na oko
  • Pečeni hamburger
  • Jogurtoveđa supa
  • Brudet od sardina s palentom

Ručak:

  • Goveđa supa
  • Brudet od sardina s palentom

Večera:

  • Domaći hleb
  • Domaća pileća pašteta
  • Čaj

UTORAK

Doručak:

  • Sveži sir i pavlaka
  • Buđola
  • Sok od pomorandže

Ručak:

  • Svinjski vrat u sosu
  • Pire krompir
  • Salata od paradajza i crvenog luka

Večera:

  • Pica

SREDA

Doručak:

  • Topli sendvič šunka/sir
  • Mleko

Ručak:

  • Krem supa od graška i šargarepe
  • Njoki bolonjez
  • Krastavci s pavlakom

Večera:

  • Ostaci od ručka
  • Domaći sladoled


ČETVRTAK

Doručak:

  • Domaći hleb
  • Maslac
  • Šunka/sir
  • Jogurt

Ručak:

  • Rižoto s teletinom
  • Cvekla

Večera:

  • Ostaci od ručka
  • Voćna salata

PETAK

Doručak:

  • Domaći hleb
  • Namaz od sira
  • Kakao

Ručak:

  • Supa s knedlama
  • Testenina u belom umaku s tikvicama i gamborima

Večera:

  • Ostaci od ručka
  • Krumpiruša

SUBOTA

  • Doručak:
  • Domaći hleb
  • Domaća pileća pašteta
  • Čaj

Ručak:

  • Prolećno varivo s ćurećim ćuftama

Večera:

  • Ostaci od ručka
  • Domaći sladoled

NEDELJA

Doručak:

  • Palačinke

Ručak:

  • Goveđa supa
  • Pohovana piletina
  • Francuski krompir
  • Kupus salata

Večera:

  • Zapečene palačinke
  • Sveži sir/krem namaz

kurir.rs/jutarnji.hr

Bonus video:

01:28
SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir TV