Holivudska glumica Margo Robi, dok se priprema za film o legendarnoj lutki Barbi, pridržava se veoma striktnih pravila ishrane kako bi figuru dovela do perfekcije.

Osnovni princip ove dijete je vrlo malo ugljenih hidrata i nimalo slatkiša.

„Doručkujem ovsenu kašu i šejk za jačanje imuniteta, za ručak jedem pileću salatu, za večeru šniclu od tune i batat. Preko dana pijem čaj, kojim sam opsednuta otkako živim u Velikoj Britaniji“, ispričala je glumica Margo Robi kako se sprema za novu ulogu u kojoj linija mora da joj bude dovedena do perfekcije.

profimedia0297348002.jpg
Profimedia 

Nama baš i nije delovalo kao previse odricanja, pa je nutricionistkinju Branku Mirković objasnila da li je i kako izbalansiran način ishrane koji primenjuje holivudska zvezda.

- Glumica unosi sve neophodne nutritijente, što je veoma važno, jer pored redukcije kilograma, bitno je da se održi energija i na zdrav način skine višak, a istovremeno ne izgubi na svežini i lepom izgledu. Ovde ne znamo koje su količine u pitanju, niti koliko se ulja koristi za pripremu hrane, pa se može pretpostaviti da su količine male i da je takva redukcija veoma zahtevna - ističe nutricionistkinja.

Ona dodaje da svako drastično smanjenje kalorija dovodi do ubrzanog skidanja kilograma, ali da se mora voditi računa da ukupan unos kalorija ne bude ispod određenog minimuma.

- Ako želite da primenite ovakav način ishrane, potrebno je da koristite manje količine ulja, jer je ono neophodno zbog hormona, a unos za sva tri obroka ne bi trebalo da bude ispod 1.200 kcal. Zdrave osobe mogu da imaju ovakav način ishrane do tri nedelje, pa da nastave uz malo povećanje kalorija. Važno je da voće koje se unosi bude raznovrsno u okviru obroka, kao i povrće koje se koristi u drugom obroku. Tunu možete zameniti nekom drugom plavom morskom ribom. Hranu zakiselite svežim limunom i pijte dosta tečnosti, vode, limunade, crnog, zelenog ili biljnog čaja – savetuje sagovornica i dodaje da su dozvoljene dve kafe bez mleka i šećera.

Plan ishrane Nutricionistkinja Branka Mirković daje i plan ishrane ako želite da svoju figure dovedete do savršenstva po principima Barbi dijete.

Doručak Ovsena kaša sa čijom i voćem

U teglicu stavite 1,5 decilitra bademovog mleka, 1 supenu kašiku ovsenih pahuljica i 1 kašičicu čija semenki, promešajte, zatvorite i ostavite preko noći u frižideru. Ujutru dodajte 120 grama sezonskog voća. Moguće je svaki dan dodavati drugo voće – jagode, kivi, pola banane, svež ananas, pomorandžu... Promešajte i doručak je spreman!

Savet: Možete napraviti osnovne sastojke za nedelju dana u sedam teglica ili u jednu veliku i svakog jutra odvojiti količinu za taj dan. Da doručak bude raznovrsniji, možete u teglicu dodati cimet i narendanu jabuku, dok se kakao odlično slaže sa pomorandžom i bananom.

kasa-shutterstock.jpg
Shutterstock 

Ručak Začinjena pileća salata

U kesicu za zamrzivač stavite kašičicu ulja i malo suvog začina i istrljajte. Ubacite na sredinu 120 grama pilećeg ili ćurećeg filea, istrljajte i nežno istanjite tučkom za meso. Ugrejte tiganj i na jakoj vatri kratko ispecite sa obe strane. Iscepkajte pet listova zelene salate, pa jednog dana dodajte pet kolutova krastavca, drugog dana tri čeri paradajza, sledećeg pet rotkvica isečenih na listove ili samo salatu od 120 grama rendanog mladog kupusa. Dresing možete pripremiti za više dana – u teglicu sipajte sok od jednog limuna, malo posolite, dodajte kašičicu senfa, decilitar jogurta od 1% mm i dve kašičice ulja. Dobro promućkajte i imaćete preliv za nedelju dana. Svakog dana pre upotrebe promućkajte i prelijte salatu jednom supenom kašikom.

Savet: Piletina će imati različite ukuse ako menjate začine koje stavljate u kesicu sa uljem. Možete dodati malo karija ili paprike, mleveni kim, čili papriku.

piletina-2.jpg
Profimedia 

Večera Riba sa krompirom

Pripremite 100 grama tune ili neke druge morske ribe. Jednostavniji način je da koristite tunu u salamuri. Prilog je 120 grama obarenog batata ili običnog krompira. Manji komadi krompira uvek se kuvaju u kipućoj vodi. U toku nedelje možete promeniti prilog, pa umesto krompira jesti dve supene kašike obarenog graška ili crvenog pasulja, ili 120 grama obarene boranije, ili 120 grama narendane sveže šargarepe ili korena celera. Od začina koristite samo so i limun.

Savet: Da smanjite količinu skroba, oljuštite krompir, isecite ga na četvrtine i ostavite da stoji jedan sat u hladnoj vodi da izađe skrob, pa obarite.

profimedia0349557354.jpg
Profimedia 

kurir.rs/blicžena/r.n.

Bonus video:

01:24
KLINAC BEZ PROBLEMA OBARA STARIJE OD SEBE! Prirodan talenat za sumo rvanje (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija